Praha se s Osadou Baba hlásí o Evropské dědictví

Praha se připojí k pěti evropským městům, která se svými experimentálními sídlišti z let 1927– 1932 společně usilují o titul Evropské dědictví, jenž se bude udělovat v roce 2019. Přihlášku schválili v úterý 19. září radní a týká se Osady Baba. Ta je nyní památkovou zónou, ale měla by se stát městskou památkovou rezervací.

„Přihlášku do výběrového řízení o titul Evropské dědictví podávají města Stuttgart, Vratislav, Brno, Praha a Curych. V letech 1927–1932 vznikla v těchto městech vzorová sídliště německého, československého, švýcarského a rakouského Svazu díla (Werkbund),“ stojí v představení společného projektu šesti měst.

Města se spojila už v roce 2013 a shodla se, že experimentální sídliště, jakým je i Osada Baba, zachovají a budou chránit. Jak v textu pro novinky.cz upozornila architektka Radomíra Sedláková, na návrzích pro kolonii domů ve Stuttgartu se podílel například Le Corbusier či Mies van der Rohe.

„Výstava byla první velkou manifestací Nové architektury, architektury geometrických forem, architektury ze skla, oceli a betonu, architektury zdánlivě bezozdobné, architektury rovných střech,“ napsala Sedláková. Stejné experimentální kvality a unikátní urbanismus lze najít na Babě.

 

Foto: gif.cz. Z výstavy Pražský funkcionalismus / tradice a současné ozvěny. Eindhoven

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna