V Suchdole se plánuje nový hřbitov

V městské části Praha-Suchdol dodnes chybí hřbitov. To se rozhodl změnit starosta Petr Hejl a vyhlásil soutěž na výstavbu zahrady se hřbitovem okolo kaple svatého Václava. Soutěž bude vyhodnocena v polovině října. Areál okolo kaple by se měl skládat z několika částí. Tou hlavní je nový hřbitov. Kromě toho zde bude zachován a nadále rozšiřován Suchdolský sad, kde jsou vysazovány stromy čestným občanům městské části Praha-Suchdol. Na podzim zde bude k pěti stávajícím vysazeno dalších dvacet dva nových stromů obětem nacistické okupace.

Areál by měl vhodně navazovat na Starý Suchdol a v širším kontextu být začleněn do přírodní rezervace Údolí Únětického potoka. Přístupová cesta ke Kozím hřbetům, po které vede i cyklostezka A18, bude zachována jak pro rekreační účely, tak pro obsluhu přilehlých lesů a zařízení k navádění letadel na přistávací dráhy. Stromořadí podél cesty nemusí být zachováno, až na Strom míru, který byl vysazený poutníkem Petrem Hirschem v červnu 2014 v rámci zahájení jeho cesty kolem světa. Připravuje se také návrh parku pro ztišení a zastavení.

Doposud Suchdolští využívali hřbitov v Úněticích, kde se nachází škola i kostel. O vybudování hřbitova se zde přemýšlelo dlouhou dobu a roku 2008 se vymezila plocha okolo kaple svatého Václava pro vybudování hřbitova, který se nachází v blízkosti nalezených koster dvou skrčenců, které byly obřadně pohřbeny před více než 5000 lety.

Kaple svatého Václava byla původně zvonicí, ležící na morovém hřbitově, kterou vybudoval na počátku 18. století suchdolský rychtář Martin Ježek. Na kapli byla zvonice přestavěna roku 1765. Za císaře Josefa II. byla zrušena a znovu vysvěcena na počátku 19. století. Roku 1850 byl opuštěný hřbitov zrušen. Kaple je kulturní památkou chráněnou od roku 1958.

 

Zdroj: Náš region

Foto: Suchdolské noviny – František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna