Zahrady Trojského zámku ožijí v neděli Barokní promenádou

V neděli 8. října se návštěvníci zahrad Trojského zámku mohou připojit k Barokní promenádě, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Centrem choreografického rozvoje SE.S.TA, a potkat se s hudbou, tancem, šermířským uměním, divadelní gestikou, barokní módou a poslechnout si vyprávění o dobové architektuře a zahradnictví.

 

Během procházky, jejíž součástí je šest krátkých představení s interaktivní diskusí, se návštěvníci zastaví s umělci a odborníky, kteří přiblíží baroko nejen jako historické období, ale také z pohledu člověka jednadvacátého století.

 

Program nabízí například ukázku barokního tance, kterou předvede Andrea Miltnerová, choreografka a performerka současného a barokního tance, která vystupovala ve slavné barokní opeře ve Versailles, ve Švédsku i v Lucembursku. Spolu s Lenkou Horalovou přiblíží téma ornamentu v tanci.

 

O barokním umění a Trojském zámku bude poutavě hovořit autor průvodce Trojským zámkem Martin Krummholz, historik umění z akademie věd, specialista na barokní architekturu a zahradnictví, a dokonce tanečník historických tanců. Přitažlivou formou seznámí nejen se zahradní architekturou a stavitelstvím, ale i se stylem života v baroku.

 

Návštěvníci uvidí také performanci režiséra a herce Lorenza Charoye, který se již mnoho let specializuje na historické divadlo s důrazem na baroko. V zahradách předvede bajku od Jeana de La Fontaine ve francouzštině, ale s gestikou, jejíž každý pohyb bude překládán do češtiny.

 

Chybět nebude barokní hudba v podání Moniky Knoblochové na cembalo a Adély Štajnochrové na housle ani představení šermířského umění.

 

Celý program se během dne třikrát zopakuje; promenáda začne vždy v celou hodinu v 11, 13 a 16 hodin a návštěvníci si tak mohou vybrat čas, který jim nejlépe vyhovuje. Dramaturgie myslela i na rodiny s dětmi: jednotlivé zastávky – představení netrvají dlouho a často jsou interaktivní, zabaví se tedy i ti nejmenší.  

 

Součástí programu bude od 15 hodin přednáška „Zahrada Trojského zámku v kontextu českých barokních zahrad“, kterou povede specialistka na architekturu barokních zahrad z Ústavu dějin umění akademie věd Sylva Dobalová.

 

Barokní promenádu pořádá SE.S.TA a GHMP v rámci cyklu Tanec v galerii, který charakterizuje interdisciplinární spolupráce mezi tancem a výtvarným uměním. Tanec v galerii od roku 2012 pravidelně přivádí do galerií a expozic performery, jež zprostředkovávají umělecký zážitek pohybově-vizuálními instalacemi a přibližují tak divákům umělecká díla a historické prostory novou netradiční formou.

 

BAROKNÍ PROMENÁDA ZAHRADAMI TROJSKÉHO ZÁMKU

  1. října 2017 v 11:00, 13:00 a 16:00 hodin

 

Přednáška „Zahrada Trojského zámku v kontextu českých barokních zahrad“

  1. října 2017 v 15:00 hodin

Trojský zámek

 

Vstup ZDARMA

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna