MARTIN STROPNICKÝ: Občané zase věří armádě, to mě těší nejvíce

Bezpečnost a obrana naší země je pro mě v ministerské funkci to úplně nejdůležitější. Vím totiž velmi dobře, v jakém stavu nám naši armádu zanechali naši předchůdci. Osobně mluvím s vojáky a na vlastní oči vidím, co jim chybí, protože na to prostě nemají peníze. Proto čtyři roky bojuju za peníze na armádu, když každý rok navyšujeme rozpočet zhruba o 10 %. A taky se nám podařilo zvýšit platy vojáků, aby z armády neodcházeli. Chci v tom samozřejmě pokračovat i dál, pokud ve funkci po volbách zůstanu.

Neméně důležité taky bylo odstranit z nákupu drahé vojenské techniky takzvané prostředníky.

I na to jsem hrdý, protože jsme tak naší armádě ušetřili 830 milionů korun. Nejde ale samozřejmě jen o peníze. Armádu tvoří hlavně lidé, takže jsme museli posílit i personálně. Proto jsme za dva poslední roky nabrali téměř 6 400 vojáků a rozšířili i počet aktivních záloh. A kdo nechce být profesionálním vojákem ani záložákem, ale chce absolvovat aspoň základní vojenský výcvik, může jít od loňska na pár týdnů na dobrovolné cvičení.

Mám ale pochopitelně radost i z toho, že se na ministerstvu chystá zákon o BRANNÝCH SPOLCÍCH. O co jde? Jednoduše prostě umožní každému, kdo bude chtít, aby mohl pomoct armádě, a vyhnul se tak nešťastné evropské směrnici, která zpřísňuje držení zbraní. Nerad se chlubím, ale potěšilo mě i jiné číslo: naší armádě nyní důvěřuje 74 % lidí, což dřív nebylo.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna