ČZU zve 16. října na 7. ročník Life Sciences Film Festival

Za jak dlouho bude normální implantovat si pod kůži čip a stát se kyborgem? Dokážou brouci léčit rakovinu? Jak přesně souvisí migrační vlna se změnou podnebí? Jak zní největší tajemství týkající se zdraví a proč se vlády, firmy a zdravotnické organizace tak snaží, aby nikdy nevyšlo najevo? Na tyto a další otázky odpoví 7. ročník Life Sciences Film Festivalu (LSFF), který se uskuteční 16.–20. října na České zemědělské univerzitě v Praze a 28. 10. v Kampusu Dejvice jako Food Film Fest.

 

LETOŠNÍMI HLAVNÍMI TÉMATY FESTIVALU A DOPROVODNÉHO PROGRAMU BUDOU:

 

Čipy a technologie rozšiřující možnosti lidského těla: Budou z nás všech brzy Robocopové?

Komunikace mezi organismy: Dokáže strom plakat, brouci léčit rakovinu a drží termiti planetu pohromadě?

Neviditelné hranice: Co může za uprchlickou krizi, jak mohou globální data řešit lokální katastrofy a jaké tajemství lidského zdraví před námi vlády skrývají

Chutná, nebo nechutná: Černé pivo z ústřic, mléko z velryby vyrobené kvasinkami, závod running sushi přes překážky a rituály kolem barbecue z celého světa

Živý plášť planety Země: Šestá vlna vymírání druhů, aneb kde chytila geoderma akné?

 

Life Sciences Film Festival (LSFF) vznikl v roce 2010 z iniciativy tehdejších studentů, vedení České zemědělské univerzity a společnosti Harvest Films jako p
rostor pro vzdělávání studentů i veřejnosti prostřednictvím dokumentárních filmů z celého světa. Za sedm let festivalová dramaturgie uvedla zhruba tisícovku filmů, jejichž témata se týkají produkce, energetiky, udržitelného rozvoje, přírodních druhů či technologií.

 

V České republice festival často premiérově uvádí dokumentární filmy, jejichž kvalitu později oceňují prestižní festivaly nebo vyhlašovatelé cen; například film Polyfaces, jehož světová premiéra proběhla na LSFF 2015, získal užší nominaci na Ceny akademie (Oscar), film Na obranu jídla, který v témže roce LSFF uvedl v evropské premiéře, získal dvě nominace na cenu Emmy. Do České republiky se díky LSFF dostávají filmy uváděné na prestižních festivalech, jako Berlinale (Touha po mase), IDFA Amsterdam (Zpeněžit přírodu) PariScience (Superhouby: Pomohou zachránit svět?) a mnohé další. Festival také často uvádí filmy poukazující na problematickou praxi při využívání přírodních zdrojů: tvůrci filmu Voda vydělává: Jak korporace bohatnou na vodě z programu LSFF 2013 si za investigativní vhled do praktik vodárenských firem vysloužili několik žalob, ale i Kant World Citizen Prize 2014.  Projekce filmů doplňují diskuse, přednášky a semináře s tvůrci i s různými osobnostmi české vědy či společnosti. Mezi hosty LSFF jsme tak přivítali např. Václava Bělohradského, Danu Drábovou, Tomáše Sedláčka, Romana Vaňka, Martina Rajniše či Radkina Honzáka.

 

Pro návštěvníky LSSF 2017 je připraveno 36 dokumentárních filmů, včetně diskusí a prezentací, které se z nejrůznějších úhlů pohledu zabývají otázkami vlivu člověka na přírodu, produkcí potravin či udržitelného rozvoje. Filmy budou soutěžit o ceny jednotlivých fakult, cenu ministra zemědělství, cenu za nejlepší Food Film a o Velkou cenu LSFF spojenou s odměnou 3 000 Eur.

 

Porota, která rozdělí ceny jednotlivých fakult a rozhodne o držiteli Velké ceny LSFF, zasedne ve složení:

 

FAPPZ: Ing. Kateřina Makovcová, Ph.D.                           

PEF: Ing. Roman Kvasnička, Ph.D.             

TF:  prof. Ing. David Herák, Ph.D.                          

FLD: prof. Ing. Róbert Marušák, PhD.                               

FŽP: Ing. Kateřina Černý Pixová, Ph.D.                 

FTZ: Ing. Klára Urbanová, Ph.D.

IVP: Mgr. Lenka
Vladařová

 

 

Life Sciences Film Festival se koná pod záštitou ministra zemědělství ing. Mariana Jurečky, starosty MČ Praha 6 Mgr. Ondřeje Koláře radní hl. m. Prahy RNDr. Jany Plamínkové. Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

 

 

Soutěžní část festivalu se odehrává ve Velké aule v kampusu České zemědělské univerzity od pondělí 16. 10. do čtvrtka 19. 10., tamtéž proběhne ve čtvrtek 19. 10. v 18:00 slavnostní vyhlášení. V pátek 20 10. festival během speciálních projekcí uvede všechny oceněné filmy. Vstup na všechny projekce je zdarma, není třeba se akreditovat. Informační středisko LSFF se nachází v budově Studentského informačního centra (SIC), Po-Pá 9:00–19:00.

 

 

 

PROGRAMOVÉ TIPY LSFF 2017

 

 

PONDĚLÍ 16. 10.

program Technické fakulty + Provozně ekonomické fakulty

 

Brouci: Malí superhrdinové přírody (12:30): Je hmyz škůdce? Dobře si odpověď rozmyslete. Tento vizuálně úchvatný vědecký dokument ukazuje, jak nám tito malincí géniové mohou pomoci vyřešit jedny z největších vědeckých problémů – od výroby biopaliv přes ničení bakterií odolných proti lékům až po léčbu rakoviny.

 

Před slavnostním zahájením LSFF 2017 (15:30) uvedeme film Kyborgové mezi námi (14:00): Už dnes mezi námi chodí kyborgové – lidé, jejichž tělo a vnímání zlepšují implantované čipy. Tvůrci francouzsko-šp
anělského filmu „Kyborgové mezi námi“ mapují současný stav transhumanismu – od undergroundových garáží po špičková technologická pracoviště. Budeme jednou všichni umělými organismy?

Článek o filmu + rozhovor s režisérem Rafelem Durantem: viz http://lsff.cz/rafel-durant-kyborgove-mezi-nami/

 

iRonie (15:40) Film zkoumá vztah mezi člověkem a technikou z perspektivy telefonu. Tento ručně kreslený animovaný film vychází z básně „Sedm miliard“. Báseň napsal režisér filmu, který vyhrál dvě národní básnické soutěže.

 

v 15:50 diskuse na téma „Digitalizace touhy“ za účasti ekonoma Tomáše Sedláčka a dalších hostů.

 

ÚTERÝ 17. 10.

program Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

 

Mléko: fakta, čísla a domněnky (13.30): Mléko. Vyrůstali jsme na něm všichni. Po léta nám říkali, ať ho pijeme, protože budeme zdraví a silní. Je to ale opravdu tak? Tvůrci soutěžního filmu „Mléko: fakta, čísla a domněnky“ ukazují, že ani tato dokonale bílá potravina nemusí být tak úplně bez poskvrnky…

Článek k filmu a rozhovor s producentkou Tinou Leeb: http://lsff.cz/mleko-fakta-cisla-a-domnenky/

 

Dobrý – lepší – vegan (14.30): Jak asi chutnal hamburger za 250 000 USD vypěstovaný z kmenových buněk? Zničí mlékárenský průmysl náhražka lupiny modré? Vytlačí jednou síť supermarketů Veganz třeba Tesco? A co na to všechno aktivisté plížící se s kamerou do stodol, aby zaznamenali kruté zacházení se zvířaty?

 

Článek k filmu a rozhovor s režisérem Johnem A. Kantarou: http://lsff.cz/dobry-lepsi-vegan/

 

Blok krátkých filmů o jídle (19:50): rýžové nudle, ústřicové pivo, běžící suši, sezamóza, pan Zelený a pohled za kulisy rybí restaurace.

 

 

STŘEDA 18. 10.

program Fakulty životního prostředí a Fakulty tropického zemědělství

 

Geoderma: živý plášť planety Země (10:00): Půda provází život na Zemi a člověk by na této planetě bez ní nemohl existovat. Co dnes vlastně o půdě víme? A jak s tímto
 poznáním nakládáme? Jak se člověk stará o pokožku naší matky Země, o Geodermu? Na tyto otázky odpovídá průvodce dokumentem půdní biolog Ladislav Miko.

 

I velká data musela vyrůst (13:20): První díl seriálu Crowd & Cloud. Data jsou dnes palivem ekonomiky. Díky inovacím v občanské vědě a crowdsourcingu však mohou data bojovat i s přírodními pohromami. „Dav“ spolupracuje online přes „cloud“, lidé po celém světě se propojí a hrají online hry jako například „StallCatchers“, čímže se může urychlit lékařský výzkum. Když jsou data využívána chytře, mohou zachraňovat životy.

 

Sedm hříchů civilizace (16:00): Teroristické útoky se staly každodenní realitou a klimatické změny už nejsou jen problémem budoucnosti. Navíc se Evropou převalila migrační vlna tsunami a nastal problém. Dnes je to náš problém… Dokumentární film o střetu dvou odlišných světů a civilizačních hříších, které nezvratně ovlivňují naše životy.

Barbecue (18:00): Při grilování nejde jen o ožehnutý kus masa. Je to rituál, který se na celém světě provádí téměř nábožensky. Pro někoho je to cesta ke spáse. Celé národy jsou na své grilování hrdé. A příběhy vyprávěné kolem ohně dokáží stmelovat celý svět.

 

 

ČTVRTEK 19. 10.

program Fakulty lesnické a dřevařské

 

Inteligentní stromy (12:00): Ve filmu „Inteligentní stromy“ zaznívají slova, která většinou v souvislosti se dřevem neslýcháme: přátelství, rodina, matka, city. Podle posledních výzkumů se totiž ukazuje, že rčení „necitelný jako kus dřeva“ je holý nesmysl: stromy toho totiž cítí víc, než si dokážeme představit…

Článek k filmu a rozhovor s režisérkou Julií Dordel: http://lsff.cz/julia-dordel-inteligentni-stromy/

 

Svět podle termitů (14:00): Víte, že všichni ter
miti na světě váží dohromady tolik, kolik všichni lidé PLUS mravenci dohromady? A že vyprodukují tolik skleníkových plynů, že bez termitů by klesla globální teplota o pěkných pár stupňů? O fascinujícím světě termitů vypráví doc. Jan Šobotník ve filmu koprodukovaném Českou zemědělskou univerzitou

Článek k filmu a rozhovor s Janem Šobotníkem: http://lsff.cz/jan-hosek-svet-podle-termitu/

 

Slavnostní předávání cen LSFF 2017 (18:00)

 

 

PÁTEK 20. 10.

projekce vítězných filmů LSFF 2017

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna