Med z pražského letiště vyhrává medaile. Ale běžně se neprodává

Med vyprodukovaný včelstvy z pražského letiště Václava Havla získal od Svazu českých včelařů hned dvě zlaté medaile v souteži Český med 2017. Soutěže se zúčastnilo 343 vzorků medu, ten z letiště se na nejvyšších příčkách umisťuje pravidelně. Běžně se ale neprodává, slouží k výzkumným účelům.

 

Květový řepkový a pohankový letištní med vyhrál své kategorie, v obou dvou případech dokonce získal plné hodnocení 100 procent. Kvalita medového produktu se v rámci soutěže hodnotí v pěti kritériích: fyzikálně chemické vlastnosti, povinné údaje na etiketě, správnost doplňujících a nepovinných údajů, senzorika a celkový estetický dojem.

 

Chov včelstev byl na Letišti Václava Havla Praha zahájen v listopadu 2011 jako jeden ze způsobů monitoringu kvality ovzduší. Praha se tak připojila k evropským letištím, která už biomonitoring využívala dříve, jako jsou letiště v Mnichově, Hamburku, Drážďanech či Paříži. V současné době má Letiště Praha šest včelstev, která v letních měsících čítají dohromady v průměru zhruba 350 tisíc včel. 

 

Z jejich produkce bylo letos získáno bezmála 100 kg medu. Jeho výroba však nepatří k hlavním úkolům letištních včel.

 

„Díky včelám, které během své cesty za potravou obletí okruh několika kilometrů a získají tak vzorky z okolního prostředí, můžeme chemickým rozborem nasbíraného medu a plástvového pylu získat údaje o přítomnosti nejrůznějších chemických látek a následně zjistit zdroj možného znečištění životního prostředí, zejména ovzduší,“ vysvětluje princip biomonitoringu pomocí včelstev Roman Pacvoň z tiskového oddělení Letiště Praha.

 

Med z produkce Letiště Praha není určen ke komerčnímu prodeji, slouží pouze pro účely biomonitoringu a dále jako zajímavý upomínkový produkt pro partnery Letiště Praha. Pravidelně jejmohou ochutnat také návštěvníci nejrůznějších akcí pro veřejnost, které Letiště Praha přímo pořádá nebo se jich se svým stánkem a programem zúčastňuje. Naposledy si jej mohli vyzkoušet obyvatelé okolních obcí během podzimních informačně-zábavních návštěvách zástupců letiště na společenských akcích pořádaných v jeho sousedství.

 

Zdroj: lidovky.cz, foto: Letiště Václava Havla

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna