Praha 6 kupuje za 14 milionů nádraží Bubeneč: O jeho budoucnosti rozhodnou lidé

Zchátralé kdysi slavné pražské nádraží Bubeneč už čtyři roky skoro nikdo neobývá. Skončila tu oblíbená hospoda, vlaky nádražím jen projíždí a pamětníci si zoufají. Po letech je však připravena změna. Městská část Praha 6 údajně finišuje plány na odkoupení budovy za 14 milionů.

 

Už dříve se spekulovalo o tom, co tu přesně vznikne. Rozhodnutí bude výhradně na obyvatelích čtvrti v anketě. Mohl by tu být například klub modelářů a vrátit by se mohla i dřívější hospoda.

Po prohlášení nádraží Bubeneč za kulturní památku v roce 2013 je toto místo bez využití a spíše chátrá. Již delší dobu bylo v plánu odkoupení budovy a její následná rekonstrukce. Praha 6 ji nyní za 14 milionů korun bez DPH kupuje a nechává obyvatele rozhodnout o jejím osudu.

Rozhodně by si tu přála restaurační zařízení, o zaměření a konkrétním návrhu ale budou lidé hlasovat v anketě, která byla nyní spuštěna. Doladit se ale musí ještě bezpečnost právě kvůli jezdícím vagonům po přilehlých kolejích.

Už dříve zazněl návrh, že by se sem mohl přesunout kroužek železničních modelářů domu dětí a mládeže, který nyní sídlí v suterénu Stanice techniků v pražské Podbabě. Často se mezi aktivitami objevovalo i zázemí pro dětské oddíly, skauty, místo na vytvoření lesní školky a jiné aktivity pro děti. Hlasovat budou mít možnost lidé až do 10. prosince, následně dojde k vyhodnocení výsledků a během příštího roku proběhnou první návrhy, jak by nádraží mohlo vypadat v dalších letech.

Téměř všichni se ale shodnou na jednom. Určitě je důležité s tímto místem něco udělat, a to hodně rychle. Budova se totiž nachází v katastrofálním stavu, je poničená, posprejovaná a budí spíše strach. Na to už upozorňovali i místní lidé.

 

„Mě samotného dost mrzí, že nádraží zůstalo nevyužité. Dříve tu byla také skvělá hospoda, kam jsme chodili, a nyní nádraží jen chátrá a nechybí moc, aby budova dopadla stejně jako Šlechtovka,“ řekl dříve pro Blesk.cz jeden z místních, Jan Brak.

 

Až bude rozhodnuto o využití stavby, teprve pak dojde k rekonstrukci. Do té doby není možné ani určit její cenu. Nádraží z roku 1850 sloužilo svému účelu do roku 2014, nyní je prázdné.

 

Zdroj: blesk.cz

 

Nádražím vlaky už jen projíždejí

 

ANKETA NÁDRAŽÍ BUBENEČ

 

MČ Praha 6 kupuje od Správy železniční dopravní cesty budovu bývalého Nádraží Bubeneč. Vyjádřete se k budoucímu využití této unikátní budovy v této anketě.  

 

Vyplnit anketu máte možnost do 10. 12. 2017. Pro vstup do aplikace je potřeba uvést mobilní telefonní číslo, na které vám následně bude zaslán přístupový kód. Mobilní číslo není s anketou provázáno. 

 

Pro obyvatele bez mobilního telefonu či přístupu k internetu je možnost asistovaného hlasování v úřední dny (4. patro, č. dveří 417

 

MČ Praha 6

 

Foto: Suchdolské noviny – František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna