Ilustrační foto

Kamióny patří jen na dálnici. Říčany a Praha dají kamiónům stopku

V pondělí 13.listopadu v devět hodin ráno vstoupí v platnost zákaz tranzitu kamionů nad 12 tun na silnicích II. a III. třídy na Říčansku. Opatření reaguje na iniciativu hl. Města Prahy, která připravuje obdobné opatření.

 

CÍZÍM VJEZD ZAKÁZÁN

Omezení se dotkne kamionů, které nemají v katastrálních územích města Říčany sídlo firmy, vykládku či nakládku, a jejichž řidiči si Říčanskem krátí cestu v důsledku nedostavěného Pražského okruhu. Jedná se například o dálniční přivaděč z Říčan a okolí na dálnici D1, tedy silnici II/101. Za porušení zákazu hrozí řidičům pokuta v řádu desítek tisíc korun. Průjezd kamionů budou monitorovat a vyhodnocovat kamery úsekového měření.

„Firmy, které sídlí v Říčanech, nemusejí mít strach. Rozhodně ale nebudeme kamionovou spojnicí mezi Německem a Polskem, mezi Plzní a Hradcem Králové. Kamiony patří na dálnici,“ říká starosta Říčan Vladimír Kořen a dodává: „Hlavní město velmi reálně uvažuje o podobném opatření. O přípravě projektu čteme měsíc co měsíc v novinách. Nemohli jsme čekat, moc jsme nemluvili a jednali jsme.“

RAZANTNÍ OPATŘENÍ CHYSTÁ I PRAHA

Praha zakáže nákladním autům nad 12 metrů délky sjíždět z Pražského okruhu do města. Radní zároveň schválili zákaz vjezdu kamionů na Jižní a Štěrboholskou spojku a Spořilovskou, které v současnosti nahrazují nedokončenou jihovýchodní část okruhu. Žádná reálná náhradní trasa bez náročného objíždění přitom neexistuje. Vedení města se zvolenou nejtvrdší variantou zákazu postavilo proti stanovisku ministerstva dopravy a dalších státních institucí, které požadovaly zachování průjezdu pro nákladní dopravu mezi Spořilovem a Běchovicemi


O ZÁKAZU INFORMUJÍ TABULE NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH

Město Říčany připravilo informační upozornění pro řidiče na dálnicích a silnicích prvních tříd, aby řidiči věděli, že nemají z dálnice vůbec sjíždět a nemuseli k Říčanům zbytečně zajíždět. Na prvním kruháku by se stejně museli otočit. Místostarosta a krajský zastupitel Zdeněk vysvětluje, že „dálniční přípojka – tedy silnice II/101 – je krajskou komunikací, která ale nápor kamionů evidentně nezvládá. Není na to stavěná. Musíme se o majetek odpovědně starat a opravy stojí ročně desítky milionů korun.“

I tak nákladní doprava na této komunikaci nevymizí zcela. Na území města se nachází mnohé logistické sklady a městem budou projíždět také menší nákladní auta, i proto budou na silnici 101 umístěny průjezdné váhy.


Podle starosty Vladimíra Kořena by mělo dojít ke zklidnění provozu ve městě, mezi rodinnými domy a školou ubude minimálně tisíc kamionů denně.

 

„Věřím, že se časem podaří prosadit podobné opatření na Černokostelecké ulici. Tam si ale budeme muset počkat na výstavbu Pražského okruhu,“ dodává Vladimír Kořen.

 

Zdroj: nasregion.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna