Pomník po opravě nápisů

Spor o pomník maršála Koněva

Na pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6 někdo ve čtvrtek červenou barvou napsal letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) „je to forma protestu, což si myslím spíš, nebo to může být provokace ze strany proruských trollů, kteří hledají záminku, jak téma napadnout na zítřejším zastupitelstvu.“ Výsledek je, že dlouhodobá aktivita pana starosty a jeho ideologických souputníků dospěla k osazení dodatkové tabulky, které by připomnělo poválečné aktivity jednoho z osvoboditelů Prahy.

 

Rok 1956 je s Koněvem spojený kvůli události z tehdejšího podzimu, kdy vedl potlačení maďarského povstání Sovětskou armádou. Rok 1961 prý může upomínat na jmenování Koněva velitelem Skupiny sovětských vojsk v Berlíně a výstavbu Berlínské zdi. Dále pak v roce 1968 Koněv zaštítil zpravodajský průzkum Československa před vpádem vojsk Varšavské smlouvy.

 

Podle médií rok 2017 může mít prý souvislost s pietou, která se u sochy konala 21. listopadu pod záštitou místopředsedy KSČM Josefa Skály, kam byla pozvána i vnučka maršála Anna Koněvová či zástupci ruské ambasády. (!!!)

 

Není to poprvé, co někdo Koněvovu sochu pomaloval. Například před dvěma lety se na podstavci objevil nápis „Heil Putin?“ rok před tím zase někdo sochu natřel růžovou barvou. 

 

Případem se zabývají pražští policisté. „Krátce před půl dvanáctou jsme přijali oznámení prostřednictvím tísňové linky 158,“ uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Oficiální nápis na pomníku totiž připomíná jen Koněvovy zásluhy z 2. světové války, kdy velel vojskům Rudé armády na východní frontě.

 

„Významný vojevůdce maršál Sovětského svazu Ivan Stěpanovič Koněv, dvojnásobný hrdina Sovětského svazu a hrdina Československé socialistické republiky, velitel vojsk 1. ukrajinského frontu, který zachránil 9. května 1945 Prahu před zničením,“ stojí na něm.

 

Radnice Prahy 6

zamýšlí

na podstavec

umístit další tři desky

v češtině, angličtině a ruštině

 

Někteří zastupitelé Prahy 6 chtěli v minulosti sochu z roku 1980 úplně odstranit. Nakonec rozhodli, že památník doplní o informace připomínající i druhou stránku Koněvova života.

 

„Radnice Prahy 6 zamýšlí na podstavec sochy maršála Koněva umístit další tři desky, které by v češtině, angličtině a ruštině popisovaly maršálovu úlohu během krvavého potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956 a jeho roli během invaze Československa v roce 1968,“ řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

 

Vandalové pomník posprejovali také jen pár dnů poté, co prezident Miloš Zeman před odletem do Ruska vyjádřil Koněvovi úctu. O Koněvově pomníku mluvil v rozhovoru pro ruskou státní agenturu TASS.

 

„Maršál Koněv má mou úctu. Jsem zcela přesvědčen, že jeho památník musí být v Praze, tak jako množství dalších památníků těm, kteří bojovali za osvobození našeho národa, včetně osvobození Prahy. Lidé, kteří se pokoušejí přepisovat naše dějiny, tyto dějiny nechápou,“ řekl Zeman a dodal, že takoví fanatici jsou v každém státě.

 

DLOUHOTRVAJÍCÍ DISKUSE

 

Spor o odstranění Koněvova pomníku se datuje už nějaký čas. Vrcholem byla oficiální žádost starosty Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) vůči ruské ambasádě, aby si pomník přesadila na území své zahrady. Diskuse o doplnění „kádrové charakteristiky“ se vedou už delší čas.

 

V symbolický den 17. listopadu bylo v ČRo odvysílaná diskuse zástupců MČ Prahy 6 týkající se této otázky. Byť byla natočena 6. listopadu. Proč byl zvolen ten den, vědí jen editoři ČRo.

 

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3950611

 

Foto: Suchdolské noviny – František Cinger

 

 

Váš komentář ( 1 )

  1. / OdpovědětFrantišek Cinger
    Není nic jednoduššího, než dělat „pořádek“ v minulosti. Pravda, česká historie, kde zvláště v letech 1948-1989 vládly mnohá tabu a jednostranné interpretace, si o to říká. Nicméně mně se nelíbí současné aktivity radnice Prahy 6 se sochou maršála Koněva, byť byla osazená v roce 1982, protože ji chápu ve světle dlouho trvající aktivity přepisovat průběh 2. světové války. Z pachatelů dělat oběti a z vítězů iniciátory války, nehodné úcty. Zvláště proto, co udělali po vítězství nad nacismem, které reálně hrozil českému národu genocidou. Věřím, že to nejsou pohnutky autorů „dodatkové tabulky“, nicméně připomínám si i v této souvislosti slova prezidenta Edvarda Beneše z prosince roku 1945 na 1. sjezdu Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých po obětech nacismu: „Říkal jsem vám při jiné příležitosti, že máte všecko zaznamenávat a povědět, co jste zažili ve svých věznicích a koncentračních táborech. Ne snad jen proto, abyste vyložili nám všem svá utrpení, ale proto, abyste se znovu mohli bránit, až oni začnou s tou svou ,očišťovací‘ kampaní. Neboť na válku v letech 1938–1945 se nesmí nikdy zapomenout. Že začnou, o tom buďte přesvědčeni. A konečně přijdou opět, aby od očišťování přešli k útoku. Bude to nová reakce, která opět spojí útok na pokrok sociální s útokem na naši svobodu národní a lidskou... Opakuji vám, na tuto válku se nesmí zapomenout, a aby se nezapomnělo, je ji nutno sebevědomě a důstojně, ve jménu práva a svobody, práva a pravdy, ve jménu lidskosti, živoucí, opravdové a správné lidskosti, stále a stále připomínat.“ O malé kompetentnosti pana starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) i jeho spolupracovníků ve věcech historie mě přesvědčil postoj k osazení sochy Marie Terezie na Prašném mostě na náměstí pojmenovaném po štábním kapitánovi Václavu Morávkovi. Odmítl návrh historika Jiřího Padevěta, který s dalšími navrhoval pomník všem Třem králům. Generály Mašína a Balabána podle něho připomínají pamětní desky v Liboci a v dejvické Studentské ulici „Z výše uvedeného je patrné, že další pomník těmto hrdinům v prostoru je zbytný,“ napsal Kolář. Zdůraznil, že pomník Marie Terezie by stál u barokního opevnění Pražského hradu, které vzniklo za její vlády. Dodávám, že významnější než dobové zdi jsou tereziánská křídla Pražského hradu. A jsem rád, že před nimi stojí díky dobrým lidem socha T. G. Masaryka a nikoliv Marie Terezie.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna