Jak to bylo se znaleckým posudkem oceňujícím pozemek na Vítězném náměstí

Čtvrteční zastupitelstvo Prahy 6 rozhodovalo o prodeji pozemku na Vítězném náměstí, kde je mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou dosud parkoviště. I pro Suchdol, kde MČ naopak koupila „ovál“ za základní školou za cenu pro developera výhodnou, i v Praze 6 se zdá, že naopak nový majitel může koupit pozemek za velmi výhodnou cenu.

 

 

STAROSTA KOLÁŘ: ZNALEC DOŠEL K ČÁSTCE O 50 MILIONŮ NIŽŠÍ, NEŽ JE V POSUDKU PANÍ NÁMĚSTKYNĚ

 

Vyjádření radnice k článku zpochybňující znalecký posudek pozemku na Vítězném náměstí.

Právo (13. 12.) v příloze Praha – Střední Čechy vydalo článek „Ocenění pozemků na Vítězném náměstí se liší o 82 miliónů“, který srovnává znalecké posudky zadané Prahou 6 a hlavním městem. V článku zmíněné vyjádření blíže nedefinované „opozice Prahy 6“ evokuje dojem, že znalecký posudek zadaný naší MČ použil pro výpočet nerelevantní data, jako např. srovnání s méně cennými pozemky Prahy 6, a proto ho tato „opozice“ odmítá.

 

Ondřej Kolář

Pravdou ovšem je, že znalec oslovený náměstkyní primátorky Petrou Kolínskou použil pro výpočet zavádějící a chybné metody, a to ceny z roku 2006, resp. 2008, nevhodnou metodiku a navíc nezohlednil ani to, že pozemky jsou zatíženy jak řadou služebností (veřejná vybavenost, kterou z územního plánu zastupitelstvo Hl. města odmítlo vyjmout), tak i předkupním právem a probíhajícími soudními spory. Znalec vypracovávající posudek pro paní náměstkyni také pro srovnání použil pozemky v samém centru Prahy (Spálená, Národní třída), které mají diametrálně naprosto odlišnou hodnotu i rozlohu.

 

„Potom se nemůžeme divit, že se mu těmito kroky, které zpochybnil i další znalec, podařilo cenu pozemku navýšit o téměř 82 milionů korun,“ říká k tomu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář /TOP 09/.

 

„Přední odborník na oceňování nemovitostí, který pro nás magistrátní posudek analyzoval, navíc došel při hypotetickém výpočtu za použití stejných chybných metod a stejných dat, která použil znalec při zpracování posudku předloženého paní náměstkyní, k částce o celých 50 milionů korun nižší, než jakou stanovuje posudek paní náměstkyně. Z toho si každý může udělat obrázek o tom, jakou vypovídací hodnotu tento nový posudek má a že jeho výsledkem nemělo být zjištění skutečné ceny pozemků, ale spíš splnění uloženého zadání,“ dodává starosta Kolář /TOP 09/.

 

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz

 

 

OCENĚNÍ POZEMKŮ NA VÍTĚZNÉM NÁMĚSTÍ SE LIŠÍ O 82 MILIÓNŮ

 

Pražští zastupitelé mají ve čtvrtek schvalovat, zda Praha 6 bude moci prodat investorovi tři pozemky na Vítězném náměstí, na nichž se dříve počítalo se stavbou zvanou Lední medvěd. Noví investoři přišli s návrhem bytového domu.

Otázkou je, kolik městské pozemky budou investory stát. Dva posudky se liší přibližně o 82 miliónů korun a Právo má oba k dispozici.

Jde celkem o 4371 metrů čtverečních. Cena za metr podle posudku, který si objednala Praha 6, činí asi 27,5 tisíce korun, celkem jde o částku 120,3 miliónu korun.

Tento posudek bral v úvahu uskutečněné prodeje městských parcel v Nebušicích, na Evropské a na Koněvově ulici a také předběžné oznámení investora, jaká bude cena bytu v novostavbě. Jiný posudek, objednaný hlavním městem, cenu metru čtverečního na Vítězném náměstí vyčíslil na 46,3 tisíce korun a celkovou cenu na 202,38 miliónu. Znalec vycházel z prodejů městských pozemků na Evropské a Národní třídě a ve Spálené ulici.

 

Petra Kolínská

„Pro kvalitativní srovnání s pozemky na Vítězném náměstí dále každý z posuzujících zvolil pozemky jiné. Z toho vyplývá rozdíl ve výsledném nacenění,“ řekla Právu náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice, SZ).

Praha 6 tento týden přerušila své zastupitelstvo, aby počkala na stanovisko hlavního města. Dejvická opozice považuje parcely na Vítězném náměstí za ty nejcennější městské pozemky, které vůbec v Praze 6 jsou, a odmítá jejich srovnávání s parcelou v Nebušicích či s pozemky pro sklady na Koněvově ulici. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) se o vyšším ocenění z magistrátu dozvěděl oficiální cestou. Definitivní cenu má schválit dejvické zastupitelstvo ještě před Vánocemi, obchod pak může být realizován ve zbývajících dnech roku.

Podle územního plánu jde na Vítězném náměstí o smíšené městské jádro s veřejnou vybaveností, jemuž výstavba bytového domu vyhovuje.

Kolínská aktuální stavební projekt označila za dobrý z urbanistického hlediska a respektující okolí.
„Není to žádný extravagantní dům, který by poutal veškerou pozornost. Respektuje výšku, kapacitu a je skvělé, že tam chtějí dát bydlení i obchodní parter,“ doplnila náměstkyně. Investorem je skupina Penta spolu s Kaprain Group.

 

Zdroj: Právo

 

Foto: Suchdolské noviny – František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna