Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy: Chystané akce v letošním roce

Pro příští rok jsme připravilo Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy řadu zajímavých výstav a akcí, které v kostce přinášíme. Zároveň přikládáme kompletní Kalendář akcí na rok 2018.

Zámek

Po generální rekonstrukci zámku v letech 2011–2013 na návštěvníky čekají dvě prohlídkové trasy. Expozice Vrchnostenská správa panství aneb jak bydlel a úřadoval pan správce přibližuje chod lichtenštejnské správy panství Roztoky a velkostatku na sklonku 18. století. Významnému fenoménu vilových letovisek, vznikajících v blízkosti Prahy zhruba od šedesátých let 19. století, se věnuje expozice Život v letovisku aneb jak se jezdilo do Roztok na letní byt.

 

Ateliér Zdenky Braunerové (1858–1934)

Stálá expozice života a díla české malířky, grafičky, knižní výtvarnice a organizátorky kulturního dění navozuje atmosféru původního ateliéru, který si umělkyně nechala postavit podle vlastního návrhu v letech 1903 až 1904. Ateliér je otevřen v měsících IV–X, vstup pouze na časové vstupenky, max. počet lidí ve skupině 7, rezervace na tel. 233 029 060, nebo pokladna@muzeum-roztoky.cz.

 

Těšte se do první republiky

Hned čtyři výstavy se věnují výročí vzniku republiky. Osudy majitelů letních vil, do nichž zasáhl holocaust i nástup komunismu, mapují Příběhy Tichého údolí. Životním stylem prvorepublikových elit se zabývá Prima sezóna a Meziválečná architektura dolního Posázaví.160. výročí narození Zdenky Braunerové připomene Vysoce ctěná slečno/Můj milý.

 

Ruce místo očí

Haptické modely zámku v Roztokách stejně tak jako výstava soch Marie Leontovyčové Viděno rukama návštěvníkům ukáže, že umělecká díla mohou objevovat také hmatem. Zároveň jim tak přiblíží i svět nevidomých, kterým je vnímání doteky určeno především. Zbystřit své ostatní smysly a zažít muzeum tak, jak jste ho ještě nezažili, můžete i o Muzejní noci.

Kalendář akcí 2018

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna