I na Suchdole se volí v přímé volbě prezident ČR

V budově ZŠ Mikoláše Alše se ve dnech 12. a 13. ledna v pěti volebních okrscích koná v první kole přímá volba prezidenta České republiky.

Volební místnosti jsou otevřené v pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin.

 

Nového prezidenta volí v České republice sami občané. Systém voleb je dvoukolový. Pokud v prvním kole nezíská některý z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, postupují do dalšího kola volby dva nejsilnější kandidáti, mezi kterými se rozhodne.

 

Křeslo chce obhájit současný prezident Miloš Zeman, který svoji kandidaturu potvrdil 9. března 2017. O funkci prezidenta se chce ucházet také podnikatel a textař Michal Horáček, vědec a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Kandidovat bude i Petr Hannig. Do boje o Hrad se zapojí také bývalý velvyslanec Pavel Fischer a kandidát Realistů, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Na poslední chvíli oznámil záměr zúčastnit se i bývalý premiér Mirek Topolánek. Z původně 18 přihlášených kandidátů podmínky dle ministerstva vnitra splnilo 9 mužů.

 

JIŘÍ DRAHOŠ

Fyzikální chemik Jiří Drahoš oznámil svoji kandidaturu na prezidenta 28. března 2017. Bývalý předseda Akademie věd ČR usiluje o hlasy voličů jako nezávislý. Podporu mu už přesto vyhlásili lidovci, nebo zesnulý kardinál Miloslav Vlk.

Jiří Drahoš se narodil ve slezském Jablunkově 20. února 1949. Jeho otec byl učitelem, matka dětskou sestrou v jeslích. Drahoš vystudoval fyzikální chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Nebyl členem KSČ, do roku 1989 tak působil jako řadový vědec. V roce 2003 se stal profesorem a mezi lety 2009 až 2017 byl předsedou Akademie věd ČR. S manželkou Evou má dvě dcery. 

Drahoš získal pod svoji kandidaturu podpisy 142 tisíc lidí.

 

PAVEL FISCHER

O prezidentské křeslo chce bojovat i Pavel Fischer. Fischer už dříve řekl, že by chtěl prověřit amnestii Václava Klause. Za možného kandidáta na post hlavy státu ho loni označila iniciativa Kroměřížská výzva.

Narodil se 26. srpna 1965 v Praze. V minulosti působil jako český velvyslanec ve Francii a v Monaku, pracoval také v prezidentské kanceláři za Václava Havla, v současné době je ředitelem agentury STEM. Je ženatý a má čtyři děti.

Fisherovu kandidaturu podpořilo 17 senátorů.

 

PETR HANNIG

Boje o Hrad se chce zúčastnit také hudebník Petr Hannig. Jeho zapojení do voleb podpořila krajně pravicová strana Národní demokracie Adama B. Bartoše.

Narodil se 20. ledna 1946 v Ústí nad Labem. O vstup do politiky pokoušel několikrát. Založil Stranu zdravého rozumu, která dnes působí pod názvem Rozumní, a od roku 2002 pravidelně kandiduje ve volbách do Sněmovny či Senátu. Je vdovcem, má jednoho syna

Hanniga podpořilo 20 poslanců.

 

MAREK HILŠER

Lékař a občanský aktivista Marek Hilšer svoji kandidaturu na prezidenta oznámil v červenci 2016. Hilšera podporuje skupina Kroměřížská výzva.

Marek Hilšer se narodil 23. března 1976 v Chomutově. V roce 1989 s rodinou emigroval do Španělska, po roce a půl se vrátili. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kde nyní působí jako pedagog a vědecký pracovník. Zúčastnil se dobrovolné lékařské práce pro organizaci ADRA v Keni. Je ženatý a bezdětný

Hilšer získal podpisy 11 senátorů.

 

MICHAL HORÁČEK

Podnikatel a textař Michal Horáček 20. října 2016 potvrdil, že chce kandidovat na prezidenta. Na Velikonoce 2017 začal sbírat podpisy, v květnu 2017 oznámil, že už nasbíral potřebných 50 tisíc. Horáček kandiduje jako nestraník..

Michal Horáček se narodil 23. července 1952 v Praze. Jeho otec byl dramaturgem, matka psycholožkou. Na počátku roku 1990 založil s kolegy sázkovou společnost Fortuna, kterou prodal v roce 2004. Po revoluci vystudoval antropologii na Univerzitě Karlově v Praze. Společně s hudebníkem Petrem Hapkou jsou autory písní pro Hanu Hegerovou nebo Lucii Bílou. Je podruhé ženatý, má celkem tři děti.

Na Ministerstvo vnitra odevzdal petici s 86 tisíci podpisy občanů.

 

JIŘÍ HYNEK

Kandiduje také šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Je oficiálním kandidátem Realistů.

Narodil se 20. prosince 1960 v Ústí nad Labem. Je vedoucím delegace České republiky v NIAG (Severoatlantická aliance Industrial Advisory Group), členem rady resortu Ministerstva obrany pro aplikovaný výzkum, vývoj a inovace a členem české Mensy. Podporuje členství Česka v NATO, ale nesouhlasí s přijetím eura. Je podruhé ženatý, má čtyři děti.

Hynek získal podporu 22 poslanců.

 

VRATISLAV KULHÁNEK

Prezidentem se chce stát také bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek. Jeho kandidaturu podporuje a sponzoruje předseda obnovené ODA Pavel Sehnal.

Kulhánek se narodil 20. listopadu 1943 v Plzni. Zapojení do struktur Evropské unie a NATO považuje za samozřejmé, i když vztah k Evropské komisi má negativní. Byl by pro zahájení příprav na zavedení eura. Byl předsedou Českého svazu ledního hokeje a sedm let předsedou představenstva Škoda Auto. Žije s partnerkou, má dvě děti.

Kulhánkovu kandidaturu podpořilo 23 poslanců.

 

MIREK TOPOLÁNEK

Na poslední chvíli se do voleb zapojil také bývalý premiér Mirek Topolánek.

Topolánek se narodil 15. května 1956 ve Vsetíně. Je bývalým senátorem, poslancem ODS a expremiérem. V současnosti se věnuje energetice. Je podruhé ženatý, má čtyři děti.

Topolánek získal podporu 10 senátorů.

 

MILOŠ ZEMAN

Současný prezident Miloš Zeman potvrdil svoji opětovnou kandidaturu do úřadu v březnu 2017. Prezidentem je od roku 2013. Na post hlavy státu kandidoval poprvé neúspěšně v roce 2003.

Miloš Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně. Jeho otec byl poštovní úředník, matka učitelkou. Vystudoval národohospodářské plánování na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po sametové revoluci se stal poslancem, v roce 1993 předsedou ČSSD. Mezi lety 1998 až 2002 byl předsedou vlády. Po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2003 se stáhl z politiky, do které se vrátil až při kampani k prezidentským volbám v roce 2013.

Miloš Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně. Jeho otec byl poštovní úředník, matka učitelkou. Vystudoval národohospodářské plánování na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po sametové revoluci se stal poslancem, v roce 1993 předsedou ČSSD. Mezi lety 1998 až 2002 byl předsedou vlády. Po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2003 se stáhl z politiky, do které se vrátil až při kampani k prezidentským volbám v roce 2013.

Zeman získal 133 tisíc podpisů občanů.

 

Zdroj: http://w

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna