Neštěstí u Horoměřic: Tři mrtví, přes 45 zraněných po nehodě autobusu, byl aktivován traumaplán

Tragická nehoda se stala v pátek po šestnácté hodině v Horoměřicích u Prahy. Po nehodě autobusu linky 316 jedoucího do Prahy a osobního vozidla zůstalo v péči záchranářů 45 lidí. Další byli zaklíněni v autobusu a zasahovaly zde desítky vozidel Integrovaného záchranného systému. Cestující, řidič autobusu i řidička superbu, která se s autobusem střetla, zemřeli.

Na místo byl také v rámci aktivovaného traumaplánu vyslán krizový manažer. Dorazil sem i koroner, náraz nepřežili minimálně tři lidé. Mezi zraněnými bylo 12 dětí.

Děsivá nehoda se udála v pátek kolem čtvrté hodiny u Horoměřic. „V autobusu jela má manželka, která si četla a najednou uslyšela náraz od bílého vozidla. V tu chvíli už jen viděla, jak míří do příkopu a zapřela se o sedadlo. Naštěstí se jí téměř nic nestalo, říkala však, že tam bylo několik zaklíněných lidí pod sedadly a řidič náraz zřejmě nepřežil,“ řekl pro Blesk.cz Jiří Vítek.  

Autobus sjel z příkrého náspu silnice a narazil do stromu. Několik lidí zůstalo ve zdemolovaném vraku zaklíněných, jiní vypadli ven. „K nehodě jsme okamžitě vyslali šest posádek a v rámci spolupráce mezi kraji vyjelo na místo i pět vozů z Prahy,“ uvedla Petra Effenbergerová ze středočeské záchranky.

45 zraněných, z toho 12 dětí

Dva lidi museli lékaři uvést do umělého spánku a na umělou plicní ventilaci. Podle středočeské policejní mluvčí Moniky Schindlové zemřela řidička superbu (22), který se s autobusem srazil, dále řidič a cestující z autobusu. Příčinu nehody policie vyšetřuje. Autobus linky 316, který jel směrem do metropole, při nehodě narazil do stromu. Zhruba čtyřicetiletý řidič autobusu u firmy pracoval asi půl roku, řidičskou praxi měl delší.

„Záchranáři aktivovali takzvaný traumaplán, který vyhlašují při událostech s vyšším počtem zraněných. Na příjem většího počtu zraněných se připravila například nemocnice v pražském Motole, která přijala větší počet zraněných lidí. Rovněž Ústřední vojenská nemocnice v Praze aktivovala I. stupeň traumaplánu, už ošetřuje dva těžce zraněné a očekává příjem dalších,“ potvrdila mluvčí záchranky Jana Poštová.

V průběhu ošetřování a hledali záchranáři a hasiči v okolí zraněné lidi, kteří by mohli v šoku od nehody odejít. Po šesté hodině vytvořili rojnice a prohledávali stále okolí nehody. Celkem bylo ošetřeno 12 dětí do věku osmnácti let. 

„Na místo byl povolán náhradní evakuační autobus. Psycholog HZS Středočeského kraje poskytl posttraumatickou péči několika osobám. V 17:32 hodin byly jednotky pražských hasičů postupně odvolány zpět na své základny,“ konstatoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Traumatologický plán se vydává jako opatření pro případy poskytování první předlékařské pomoci v případě mimořádné události, u které se nachází větší počet zraněných osob, většinou více než deset. Na místo vyrazí i krizový manažer, který organizuje jednotky Integrovaného záchranného systému.  

 

zdroj: Blesk.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna