Praha 6 bojuje s holuby, pomáhají i jestřábi

Boj s holubím trusem je pro některé obyvatele Prahy 6 bohužel rutinní záležitostí. Především lidé ze sídliště Petřiny nebo Červený Vrch musejí kvůli přemnoženým holubům neustále uklízet své balkóny a parapety. Radnice se snaží s ptactvem bojovat, ale je to obtížné.

„Nejméně jednou týdně musím vzít kyblík s vodou a dezinfekcí a utřít okenní parapety a vytřít balkón,“ řekla Právu jedna z rozhořčených obyvatelek panelového domu z pražských Petřin.

Podobně jsou na tom i její sousedé. Radnice Prahy 6 se už sedmým rokem snaží pravidelným odchytem eliminovat množství přemnožených holubů, protože znečišťují kromě parapetů nebo balkónů také komunikace, pomníky a sochy. Zároveň jsou přenašeči řady chorob.

„Odchyt se provádí tak, že jsou instalovány klece na vytipovaná místa na střechách veřejných i soukromých budov. Používáme také přenosná odchytová zařízení, trvalá zařízení se instalují zpravidla na tři až čtyři měsíce,“ vysvětlil mluvčí úřadu šesté městské části Ondřej Šrámek s tím, že největší výskyt holubů je právě v těch místech, kde jsou klece umístěny.

„Jsou to Petřiny nebo Červený Vrch, problematický je také objekt Generálního štábu, kde je holubů hodně a přemisťují se také na blízkou poštu v Kafkově ulici,“ dodal mluvčí.

Odchytové klece lze totiž umístit pouze na rovné střechy, mnoho domů ve vlastnictví městské části má ale střechy sedlové. Praha 6 proto klece se souhlasem umisťuje také na rovné střechy jiných vlastníků.

Kromě odchytu se lidé snaží bojovat s holuby různě. Podle slov Šrámka si například obyvatelé Bořislavky od myslivců půjčují jestřáby nebo sokoly.

„Holubi už se paradoxně naučili sedět i na parapetech osazených bodáky, které je právě mají odradit. Nově se proto testuje osazení parapetů elektrickými zařízeními, která fungují stejně jako ohradníky. Holuby ale pouze odradí od sezení,“ objasnil mluvčí.

V rámci pravidelného odchytu se podaří polapit do stovky holubů. „Sníží se tak jejich výskyt v dané lokalitě minimálně na rok, rok a půl,“ upřesnil. Náklady radnice na odchyt holubů jsou nyní kolem šedesáti tisíc korun.

„Nejúčinnější by byl plošný odchyt holubů na celém území městské části. To by však stálo až milióny korun, což není v našich finančních možnostech,“ uvedl mluvčí. Podle něj jsou největším problém lidé, kteří holuby krmí a tím podporují jejich množení.

 

Foto: http://deratizace-dezinsekce-dezinfekce.com

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna