Češi objevili v Indonésii nový druh raka

Dosud neznámý druh jeskynního raka objevili vědci z ČZU a z Jihočeské univerzity na ostrově Nová Guinea v ponorné řece u vesnice Palimoro.

 

Vědci Martin Bláha, Jiří Patoka a Antonín Kouba popsali raka v odborném časopise Zootaxa.

 

Rak nažloutlý, latinsky Cherax acherontis, má znaky, které se projevují u živočichů žijících v jeskynních systémech – ztrátu pigmentace, zakrnělé oči a také jiné uzpůsobení ústního otvoru, jímž se adaptoval na potravu dostupnou v jeskyních. Vědci se o jeho existenci dozvěděli již před několika lety a nejprve se domnívali, že se jim podaří raka prozkoumat v Česku. Převoz račího organismu byl ale administrativně tak složitý, že jim nezbylo nic jiného, než se za rakem vypravit.

 

Potvrdilo se, že nalezení raci patří opravdu k novému druhu. Vývojově jsou blízcí těm v Austrálii a Indonésii, vlivem života v jeskyních získali ale vlastnosti, které je přibližují druhům nalezeným v jeskyních v Severní Americe. Ti ale patří do úplně jiného rodu. „Jsou poměrně velcí, sameček dorůstá 15 až 20 centimetrů,“ uvedl Bláha.

 

Do Indonésie se vědci chtějí vrátit na další expedice. Láká je i jiné místo, kde podle průvodců žijí další jeskynní raci. Do úspěšně se rozvíjející mezinárodní spolupráce je nyní zapojeno pět indonéských univerzit a jedno muzeum.

 

Zdroj: ČZU

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna