Fotografická výstava v galerii Skleňák připomíná 75. výročí záchrany bulharských Židů

75. výročí záchrany bulharských Židů před holocaustem připomíná expozice fotografa Antoni Georgieva v dejvické galerii Skleňák. Svými sugestivními momentkami odpovídá na řadu otázek spojených se světově ojedinělou záchranou téměř padesáti tisíc Židů v Bulharsku během 2. světové války. Georgiev také zachycuje život židovské obce v současném Bulharsku.

 

Vedle Finska a Dánska je Bulharsko totiž jedinou nacisticky okupovanou či spojeneckou zemí, která dokázala své Židy ochránit před nacistickou genocidou.

 

„Tato výstava je pro mě velmi silná. Když jsme byli osloveni, zda bychom zde měli zájem tuto výstavu umístit a když jsme do ní nahlédla, tak jsem pro ni měla obrovské pochopení. Když si to prostudujete a podíváte se do těch dějin Bulharska, tak zjistíte, jak obrovsky je ten národ silný a jak byl v té době války a holocaustu připraven se za ty svoje spoluobčany postavit. Celý národ bojoval za to, aby neodcházeli do koncentračních táborů,“ řekla Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6.

 

Autor výstavy Antoni Georgiev fotografuje už více než 50 let a historii i současnost židovské bulharské komunity zachycuje svým fotoaparátem více než 10 let.

 

„Hnacím motorem bylo hlavně to zanechané dědictví a to ze dvou důvodů. Zaprvé je téměř neznámé, spousta lidí v celé Evropě si vůbec nedovede představit, že Bulharsko je tak veliké židovské dědictví. Zároveň také zachycuje samotné dějiny jihovýchodní Evropy až do současnosti,“ řekl Antoni Georgiev, autor výstavy.

 

Výstavu navštívil také velvyslanec Bulharské republiky v Čechách pan Lačezar Petkov.

 

„Zahájení této výstavy je pro mě u příležitosti 75. výročí od záchrany bulharských Židů velice důležité, že probíhá právě v dnešních dnech, kdy Bulharsko předsedá radě EU,“ řekl Lačezar Petkov, velvyslanec Bulharské republiky v ČR.

 

Výstava v galerii Skleňák potrvá do 9. února. 

 

Zdroj: prahatv.eu, foto: bki.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna