Ilustrační foto

Kamiony (zřejmě) nebudou smět do Prahy, neprojedou se ani po Jižní spojce

Vedení hlavního města učinilo další krok k zákazu jízdy kamionů v metropoli. Radní v úterý 6. února schválili technickou dokumentaci, která popisuje nutná dopravní opatření pro jeho zavedení. Tu nyní odešle silničnímu úřadu, který má poslední slovo. O přijetí nebo nepřijetí zákazu úředníci rozhodnou v řádu měsíců po uplynutí příslušných lhůt.

Vedení magistrátu nakonec loni zvolilo nejtvrdší variantu, která počítá se zákazem vjezdu kamionů i na Jižní a Štěrboholskou spojku a Spořilovskou ulici. S návrhem nesouhlasilo ministerstvo dopravy, policie, dopravci i Středočeský kraj. Podle ministra Ťoka by navržené opatření znamenalo dopravní kolaps.

Navržené opatření vymezuje oblast se zákazem vjezdu pro kamiony Pražským okruhem a silnicemi, které ho v jihovýchodní části města nahrazují. O omezení nákladní dopravy uvnitř okruhu náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) mluví od konce roku 2015, nejtvrdší variantu zahrnující Jižní spojku radní schválili loni v červenci. Od té doby magistrát návrh připravuje. Původně měl jít na radu v listopadu, zpozdil se podle Dolínka kvůli technickým připomínkám.

Opatření předpokládá umístit značení na 36 křižovatek a dalších 15 křížení či podjezdů a nadjezdů. Návrh počítá s trvalým umístěním značek a jejich platností po celý den bez časového omezení.

Plán na popud rady připravili magistrátní úředníci. Nyní ho musí projednat a schválit silniční úřad, který kompetenčně spadá pod státní správu, nikoliv pražskou samosprávu. Podle zákona musí návrh opatření po doručení zveřejnit na úřední desce. Po 15 dnech pak začne běžet měsíční lhůta pro podání námitek.

Nyní tak bude město čekat na rozhodnutí úředníků.

„Rozhodovací praxe odboru je dva měsíce, takže můžeme do konce dubna čekat rozhodnutí. V případě negativního rozhodnutí na něj budeme muset nějak reagovat. V případě pozitivního budou objednány a osazeny značky,“ řekl Dolínek.

Zamítavé stanovisko k návrhu zaujalo ministerstvo dopravy. Podle ministra Ťoka by opatření v navržené podobě znamenalo dopravní kolaps.

„Praha by tím přenesla problém na silnice nižších tříd ve Středočeském kraji, které pro kamiony nejsou uzpůsobeny. K navrhovanému zákazu se nyní musí vyjádřit především policie, která vyhodnotí dopady takového nepromyšleného kroku na dopravní situace,“ uvedl dnes.

S ohledem na kritiku záměru ze strany řady institucí se dá předpokládat, že další námitky dorazí. Proti omezení kamionů se po jeho schválení radou ostře ohradili zejména zástupci nákladních dopravců ze sdružení Česmad. Plán se nelíbí ani představitelům Středočeského kraje, podle kterých povede k zahlcení místních komunikací kolem metropole nákladní dopravou. Zamítavě se vyjádřila i dopravní policie.

V reakci na postup Prahy už vlastní zákaz průjezdu vozidel nad 12 tun schválily Říčany, kde omezení platí od 13. listopadu.

 

Plán naopak vítá část obyvatel Spořilova, která si dlouhodobě stěžuje na kamionovou dopravou. V důsledku nedokončeného vnějšího okruhu využívají nákladní dopravci k průjezdu přes Prahu právě Jižní a Štěrboholskou spojku a Spořilovskou ulici, což podle místních i Dolínka vede k neúměrnému zatížení zdraví obyvatel zplodinami.

 

Zdroj: Echo.24

Více: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/zakaz-kamionu-chce-praha-zavest-na-jare-muze-ale-narazit-na-odpor-statu-20180207.html

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna