Foto: Letiště Praha

Ryanair bude z Prahy létat i do Ammánu

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair rozšíří letos na podzim své lety z pražského Letiště Václava Havla. Koncem října začne provozovat nejen novou pravidelnou linku na pařížský aeroport Beauvais, ale jak v pondělí 5. února oznámila, spustí také linku do Ammánu.

Pro Ryanair jde o součást jeho expanze na Blízký východ. Česko tak získá historicky vůbec první přímé letecké spojení s Jordánskem. Do jeho hlavního města bude Ryanair z Letiště Václava Havla létat Boeingem 737 dvakrát týdně.

„Očekáváme, že v případě celoročního provozu využije novou linku do Ammánu v obou směrech přes 35 tisíc cestujících,“ uvedla Kateřina Pavlíková z tiskového oddělení Letiště Praha.

Jak Právo už dříve informovalo, také linka Ryanairu z Letiště Václava Havla na Beauvais začne být provozována od příštího zimního letového řádu, tedy koncem října. Z Prahy tak lidé budou moci cestovat již na tři mezinárodní letiště v Paříži – Charlese de Gaulla, Orly a nově také Beauvais, na které se létalo z Prahy naposledy v roce 2010.

Amman. Foto: Shutterstock

SPOR S PILOTY TRVÁ

Ryanair loni přepravil celkem 129 miliónů cestujících, o jeden milión méně než německá Lufthansa, a musel jí přepustit evropský primát v tomto ukazateli. Důvodem ztráty prvenství byly spory s piloty, kvůli nimž Ryanair loni na podzim zrušil ve světě tisíce letů, včetně některých do Prahy. Na kompenzacích cestujícím jej to stálo 25 miliónů eur (v přepočtu 637 miliónů Kč).

Přesto vůči novým mzdovým požadavkům pilotů zaujímá vedení irské letecké společnosti tvrdý postoj. Jak podle ČTK včera uvedlo, „směšným požadavkům pilotů se postaví, i kdyby to mělo znamenat další stávky“.

Navzdory zmíněným problémům vykázal Ryanair za třetí fiskální čtvrtletí čistý zisk 106 miliónů eur (2,67 miliardy Kč). Meziročně tak vydělal o 12 procent více.

 

Zdroj: Právo

 

Prodej letenek by podle informací dopravce měl začít během února na webu www.ryanair.com.

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna