Říčany musí zakrýt zákazové značky bránící vjezdu tranzitních kamiónů

Říčany musí pustit kamióny na území města

Sotva na pár měsíců se ulevilo obyvatelům Říčan od náporu kamiónů. Středočeský kraj zrušil městem vyhlášený zákaz vjezdu těmto vozidlům.

Radnici nezbývá než zakrýt zákazové značky a do svých ulic opět pustit všechna nákladní auta, která se vyhýbají zpoplatněným dálnicím. Přitom se zdá, že úředníci zrušili zákaz jen z formálních důvodů, protože radnice měla například i svolení dopravní policie.

Pokles nákladní dopravy byl po zavedení zákazu loni v listopadu znatelný.

 

„Nákladní doprava se snížila zhruba na polovinu. Podle odhadů se jednalo o úbytek zhruba tisíc nákladních vozů denně,“ potvrdila mluvčí říčanské radnice Kateřina Lauerová. Zákaz neplatil jen pro město Říčany, ale i pro okolní obce, a kamióny tak musely

 

„Po zavedení zákazu tranzitu si lidé u většiny silnic oddechli,“ mínil starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město). „Jednoho dne si kraj vyžádal spis a bez toho, abychom mohli cokoli vysvětlit, rozhodl,“ dodal Kořen. Do každodenních životů mnoha tisíců obyvatel Říčanska se podle něj opět vrátí dopravní zácpy, smog, prach a nebezpečné dopravní situace.

Podle vyjádření krajského úřadu bylo opatření říčanské radnice nedostatečně odůvodněno a nedostatky byly i ve způsobu zveřejnění záměru a následného stanovení místní úpravy provozu. Dalším důvodem pro zrušení byly podle mluvčí úřadu Heleny Frintové zásadní procesní vady, které zakládají nepřezkoumatelnost a zmatečnost celého řízení.

 

„Město Říčany má možnost proces omezení opakovat v souladu s platnou právní úpravou,“ doplnila Frintová.

Vedení města si nechce nechat postup byrokratů líbit. „Státní úředníci zaúřadovali. Šavlují mezi sebou termíny, vyjádřeními, stanovisky a pomohli tak speditérům na úkor obyvatel,“ komentoval rozhodnutí Kořen.

„Nemám pravomoc zasahovat do rozhodování a jednání státní správy. Připravili jsme projekt, nechali ho schválit, nakoupili značky a teď si státní úřady mezi sebou vytýkají chyby,“ domnívá se starosta, který připomněl rozhodnutí pražského magistrátu zakázat vjezd kamiónů nad 12 tun do hlavního města, což přinese další zátěž Středočechům.

Říčanská radnice nyní požádá středočeské krajské zastupitele, aby přijali usnesení, kterým by dali jasný souhlas s umístěním značek na krajských komunikacích.

Zdroj: Právo, 8. 2. 2018

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna