Fotografie Sputniku se objevila i na výstavě v Muzeu moderního umění v New Yorku v roce 2012

Zajímavost: Legendární Sputnik odpočívá na soukromé zahradě

Už je to devět let, kdy se legendární prolézačka Sputnik přestěhovala ze Stromovky na soukromou zahradu jedné pražské vily v Praze 6. Jak tvrdí majitel, nebýt jeho, tak kultovní herní prvek skončí na šrotišti.

„Kdybych si ho tenkrát neodvezl, město by ho zlikvidovalo,“ říká podnikatel Rudolf Břínek, který je mimo jiné sběratelem uměleckých kousků. Prolézačku Sputnik, jejímž autorem byl uznávaný sochař Zdeněk Němeček, získal v roce 2009 od města za odvoz.

Podle Břínka mělo město posudky, že prolézačka nesplňuje evropské normy pro dětské herní prvky, proto nemohla být dále využívána na veřejném dětském hřišti. „Prolézačka byla dlouhou dobu obalena armovacím drátem. Stal se na ní také incident, že se do toho zaklínil malý kluk,“ popisuje s tím, že když zjistil, že se chce město Sputniku zbavit, projevil o něj zájem. Město mu vyšlo vstříc.

Ačkoli stěhování prolézačky ze Stromovky, kde byla od roku 1960, provázely protesty, nakonec si své místo na zahradě vily v ulici Na Babě vybojovala.

„Náklady na převoz byly velké. Jde o železobetonovou konstrukci, která váží přes pět tun,“ vykládá Břínek. Jedinečnou, tři metry vysokou atrakci, při jejímž návrhu se nechal Němeček zřejmě inspirovat vypuštěním první umělé družice, sovětského Sputniku 1, do vesmíru v roce 1957, naložil až teprve třetí jeřáb s nosností 15 tun.

Při renovaci prolézačky spolupracoval Rudolf Břínek také s rodinou sochaře Němečka. „Manželka i jeho dcera mi poskytly staré fotografie a návrhy. V kontaktu jsme doposud,“ dodává. Sputnik tak dostal nový nátěr. A dál slouží jako originální prolézačka pro děti majitele.

Originální kousek se tak už devět let ukrývá na zahradě jedné z mnoha unikátních funkcionalistických vil v kolonii Baba. Zjistit další překvapivá fakta a tajemství této jedinečné osady je možné i při komentované procházce. Ta se uskuteční 18. 2. od 14 hodin, přihlásit se na ni lze na stránkách prahaneznama.cz.

 

Zdroj: Právo

Foto: archív Rudolfa Břínka

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna