Brejlovec-RGB

Významné dopravní akce v roce 2018

Ropid chystá pro Prahu a okolí v letošním roce 2018 řadu akcí. Veřejnost si jistě najde tu, která ji bude nejvíc zajímat.

 

  1. březnaJízdy autobusu po trase první pražské autobusové linky, která fungovala necelé dva roky.

 

  1. dubnaDen autobusů v Letňanech – loni se konal na obratišti stanice metra Letňany velmi úspěšný první ročník, letos je připravován druhý, opět se můžete těšit na vozidla všech dopravců zapojených do systému Pražské integrované dopravy i řadu vozidel historických.

 

dubenNalaďte se v metru – nejen pro zpříjemnění každodenního cestování pražskou podzemkou bude pro vás připravena celá řada koncertů ve stanicích metra.

 

  1. květnaDen PID: Železniční den Mladá Boleslav – parní vlak pojede v trase Praha – Mladá Boleslav, jízdy historických vlaků budou také v okolí Mladé Boleslavi, kde bude připravena výstava železničních vozidel a doprovodné akce včetně historických autobusů.

 

  1. května25 let Muzea MHD – v květnu 1993 bylo otevřeno Muzeum MHD ve vozovně Střešovice a u této příležitosti bude možné se některými muzejními exponáty projet.

 

květenTanec v metru – nejen hudebníkům se v pražském metru líbí, mnoho příznivců si získali také milovníci tanečních kreací. Správný krok můžete mít nejen na parketu, ale i na mramoru v podzemí.

 

  1. květnaNoc kostelů – další ročník akce, která si během několika let své existence získala tisíce příznivců, navíc většina svatostánků je dobře přístupná prostředky Pražské integrované dopravy.

 

  1. červnaDen dětí: Železniční stanice Praha-Braník – čekají na vás jízdy parními a motorovými vlaky v pražském železničním uzlu, ale také na vlečku depa metra Kačerov, to vše bude doplněno výstavou železničních vozidel, doprovodnými akcemi pro děti a jízdami historických tramvají a autobusů po Praze.
  2. červnaMuzejní noc – od svého vzniku se jedná o největší kulturní akci v Praze, kterou navštěvují desetitisíce Pražanů a návštěvníků města. Mimořádné autobusy Dopravního podniku vyráží od stanice metra Staroměstská.

 

  1. srpna40 let tratě A pražského metra – druhou zprovozněnou tratí pražského metra bylo „Áčko“, které jezdilo z Leninovy (dnes Dejvické) na Náměstí Míru (stále nejhlubší pražskou stanici), čekají na vás jízdy historickými soupravami a další zajímavosti.

 

  1. srpnaKomentovaná procházka po trati prvního trolejbusu – na konci roku 1936 se Prahou rozjely poprvé trolejbusy na trati od vozovny Střešovice na zastávku U Matěje, při komentované prohlídce se seznámíte s nejednou zajímavostí dnes již neexistující tratě.

 

  1. záříZpátky do školy přívozem – od července 2005 jsou v Praze opět přívozy (nejstarší pražská dopravní prostředek) jako doma, pojďte se na Výtoň svézt nejen klasickými plavidly, ale i těmi netradičními, aby se nám společně podařilo úspěšně vplout do nového školního roku.

 

  1. záříDen PID: Čelákovice – u příležitosti dalšího dne Pražské integrované dopravy bude vypraven retro vlak v trase Praha – Čelákovice a můžete se těšit také na jízdy historických a současných vlaků a autobusů v okolí tohoto města.

 

  1. záříPražský železniční den: Smíchov, Uhříněves – parní a moderní vlaky budou jezdit v trase Praha-Smíchov – Praha-Uhříněves, kde se budete moci svézt i na běžně nepřístupnou vlečku Metrans, a. s., speciální vlaky vás dovezou i do areálů pražských vlakových dep, připravena bude výstava železničních vozidel a jízdy historických tramvají a autobusů po Praze.

 

  1. záříDen otevřených dveří DP – tradiční zpřístupnění zázemí Dopravního podniku hlavního města Prahy.

 

  1. října110 let vozovny Strašnice – vozovna ve Strašnicích už funguje 110 let a při této příležitosti budou připraveny dvě speciální komentované prohlídky jejím zázemím.

 

  1. říjnaJízdy historickými trolejbusy – 15. října 1972 přestaly v Praze jezdit trolejbusy, k částečnému obnovení provozu došlo přesně o 45 let později na trati v Prosecké ulici, právě na této trati se budete moci svézt muzejními vozidly.

 

  1. říjnaVlak ke 100. výročí vzniku Československa – Slavnostní parní vlak pojede v trase Praha hl. n. – Praha-Smíchov – Beroun – Křivoklát – Rakovník – Lužná u Rakovníka, doprovodné akce budou probíhat na hradě Křivoklát a také bude otevřeno železniční muzeum v Lužné u Rakovníka.

 

konec listopaduDen ROPIDu – na sklonku roku 1993 byl založen ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy), přijďte s námi čtvrtstoletí pořádně oslavit.

 

  1. a 2. prosinceMikulášské jízdy – parní vlaky budou jezdit ze stanice Praha-Smíchov po Praze a okolí a populární Cyklohráček se opět promění na Čertohráček. V sobotu vypraví mikulášské tramvaje a metro také pražský Dopravní podnik včetně bohatého doprovodného programu v jedné z vozoven.

 

prosinecVánoční Nalaďte se v metru – čas předvánoční je většinou čas shonu, přijďte se na chvíli zastavit a zaposlouchat do příjemných vánočních melodií.

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna