I přes odpor místních začne jezdit autobus na Babu

Městská část Praha 6 zveřejnila na webových stránkách, že v úterý 3. dubna 2018 vyjede autobusová linka 216, která bude jezdit do vilové čtvrti Baba. Stane se tak přes odbor místních občanů, kteří se v radniční anketě vyjádřili proti zavedení autobusu.

Nápad se zavedením autobusu na Babu není nový, pouze jej radnice vedená T0P 09 + ANO 2011 + STAN + KDU-ČSL oprášila na konci roku 2016. Tehdy vyzývala občany, aby se zapojili do ankety, ve které byly předloženy následující tři varianty.

Návrh 1: Prodloužení stávající linky 108

Prodloužení současné linky 108 z Bořislavky přes Hanspaulku a U Matěje do Sídliště Baba. Linka by jezdila na Babu v pracovních dnech po půl hodině. O večerech a víkendech po hodině.
Současná trasa linky 108: Sídliště Na Dědině – Nádraží Ruzyně – Sídliště Petřiny – Vojenská nemocnice – Norbertov – Vozovna Střešovice – Bořislavka.

Návrh 2: Nová linka 216 na Bořislavku

Na Babu by byla zavedená nová linka s číslem 216 jezdící v trase Bořislavka – Sídliště Baba. V provozu by byla jen v pracovních dnech od 6 do 20 hodin v půlhodinovém taktu.

Návrh 3: Nová linka 216 k Vozovně Střešovice

Opět by se jednalo o zavedení nové linky 216, ale tentokrát v trase Vozovna Střešovice – Thákurova – Na Míčance – U Matěje – Sídliště Baba. V provozu by byla jen v pracovních dnech od 6 do 20 hodin v půlhodinovém taktu.

Zároveň se radnice v anketě dotazovala obyvatel, zda si vůbec přejí zavedení autobusové linky do klidné lokality Baba. Výsledek ankety neudělal radním Prahy 6 radost.

Na zasedání Komise dopravní Rady městské části Praha 6 v únoru 2017 jsme byly informování o výsledku ankety, ze které vyplynulo, že většina obyvatel Baby si nepřeje zavedení autobusu do vilové osady a že jim dostačuje současná nabídka MHD. Tzn. linka 131 jezdící ze zastávky U Matěje do Bubenče na Hradčanskou a na opačnou stranu na Bořislavku. Ve špičkovém intervalu 4 minuty ráno a 6 minut odpoledne.

Přesto se vedla v únoru 2017 na zasedání komise bouřlivá diskuze o zavedení autobusu na Babu. Osobně jsem prohlásil, že jestliže se prováděla anketa mezi občany, měli bychom její výsledek respektovat a autobus nezavádět. Pro autobus hlasovalo 113 občanů (46 %), proti autobusu se vyjádřilo 133 občanů (54 %).

Avšak zástupci koalice, především TOP 09 a ANO 2011, zavedení autobusu nadále tlačili i přes odpor obyvatel.  

Téma autobusu na Babu bylo předmětem i jednání Komise dopravní v březnu 2017. Občané Baby si nenechali líbit, že komise svým hlasováním nerespektovala názor občanů a tak na jednání Komise dopravní přišli zástupci z řad občanů. Kromě jednoho příznivce autobusu, dorazilo pět odpůrců, kteří přinesli podpisové archy s dalšími desítkami nespokojených občanů z Baby. Zcela nechápali, proč se jich radnice ptá na jejich názor, když ve výsledku si prohlasuji úplný opak. Mezi nespokojeným občany, kteří dorazili na jednání byla také herečka Zlata Adamovská, což jen dokládá opravdovou rozhořčenost obyvatel, jelikož nelze říct, že by si stěžovali “pravidelní stěžovatelé na všechno”.

Po bouřlivé diskuzi občanů s členy komise jsem opět zopakoval, že jak už jsem říkal na únorovém jednání, měli  bychom respektovat výsledky ankety a autobus do osady Baba nezavádět. Navíc bylo řečeno od pracovníků úřadu, že podobná anketa o možném zavedení autobusu proběhla už v minulých letech a její výsledek byl podobný, většina obyvatel si nepřála zavedení autobusu. Odpor proti autobusu na Babu je tedy trvalého rázu potvrzený i z minule ankety.

O to víc si myslím, že by i ostatní členové dopravní komise a vedení MČ Praha 6 respektovat přání občanů.

Na jednání Komise dopravní Rady MČ Praha 6 v září 2017 zazněla informace od zástupce společnosti Ropid, že se nebude realizovat ani zkušební provoz. Důvodem jsou dlouhodobé politické neshody mezi radnicí Prahy 6 vedenou Ondřejem Kolářem za TOP 09 a radním pro dopravu hl. m. Prahy Petrem Dolínkem (ČSSD).

Přesto si vedení radnice prosadilo své, nehledě na názor místních občanů a autobusová linka 216 v trase Sídliště Baba, Matějská, U Matěje, Špitálka, Dyrinka, Hanspaulka, Sušická, Bořislavka a Na Pískách bude zavedena od dubna 2018.

Zároveň tento krok Ropidu dokládá, že problém s nedostatek řidičů nebude tak vážný, jak se zdál.

 

; mhd86.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna