Galerie ČZU zve na výstavu o čs. dobrovolnících v Srbské armádě za 1. světové války

Galerie České zemědělské univerzity otevřela výstavu věnovanou působení československých dobrovolníků v Srbské armádě a jejich podílu na vyhlášení nezávislého Československa. Čechoslováci totiž během války bojovali za národní samostatnost a nezávislost státu jak v řadách legií, tak i jako českoslovenští dobrovolníci, působící ve spojeneckých armádách. Jednou z nich byla armáda Srbského království.

 

28. října 2018 si připomeneme výročí 100 let vzniku samostatného Československa (Česka, Slovenska), které bylo vyhlášeno pouhé 2 týdny před koncem 1. světové války (28. července 1914 – 11. listopadu 1918.)

Čechoslováci během války bojovali za národní samostatnost a nezávislost státu jak v řadách legií, tak i jako českoslovenští dobrovolníci, působící ve spojeneckých armádách. Jednou z nich byla armáda Srbského království.

Výstavu můžete shlédnout v Galerii ČZU v prvním patře Studijního a informačního centra od 9. do 30. dubna 2018.

 

 

Komentářů ( 2 )

  1. / OdpovědětJméno / přezdívka (povinné)
    Dobrý den, prosím o informaci kdo připravoval výstavu o českých legionářů v Srbsku. Připadně kdybyste mi mohli pskytnout kontakt na autora výstavy. Děkuji za odpově´d. Mgr.B. Kubešová,CSc.
    • / OdpovědětPetr Tolar
      Dobrý den, výstavu připravila Československá obec legionářská, autorem jsem já. Kontakt na mne je tolar@csol.cz. Petr Tolar

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna