Krajští zastupitelé schválili 2. aktualizaci ZÚR bez mimoúrovňové křižovatky Odolena Voda

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo ve čtvrtek 26. dubna 2018 druhou aktualizaci Zásad územního rozvoje Středočeského kraje (ZÚR SK). „Na základě konzultací záměru se starosty obcí, jejich stanovisek a doporučení dvou zastupitelských Výborů se Rada kraje rozhodla předložit zastupitelům ke schválení druhou aktualizaci Zásad územního rozvoje bez jejího doplnění o mimoúrovňovou křižovatku Odolena Voda na dálnici D8,“ konstatovala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) s tím, že zastupitelé takto formulované usnesení Rady kraje schválili.

Předmětem druhé aktualizace tohoto pro územní plánování zásadního dokumentu kraje, jenž byl schválen zastupiteli už v roce 2014, je tak po vypuštění MÚK Odolena Voda zpětné zařazení čtyř záměrů veřejně prospěšných staveb do jeho obsahu. Jde o připravované akce, které musely být vyřazeny ze ZÚR vzhledem k žalobám, které byly vůči nim uplatněny,“ upřesnil radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO 2011).

Konkrétně se jedná o záměry výstavby silničního okruhu Prahy (SOKP) v jeho severozápadním a severovýchodním sektoru, stavbu koridoru silničního propojení Vestec (II/603) – Újezd (D1), tedy stavbu tzv. Vestecké spojky, dále o zpětné zařazení koridoru železniční tratě č. 221 úsek Praha – Strančice a plochu rozvoje letiště Praha – Ruzyně. „Všechny tyto stavby budou dnešním rozhodnutím Zastupitelstva Středočeského kraje do obsahu našich Zásad územního rozvoje vráceny zpět,“ podotkl radní Draxler.

Závěrem připomněl, že byla tato druhá aktualizace ZÚR SK předem projednána se všemi dotčenými Výbory Zastupitelstva Středočeského kraje. Vyhovět námitkám uplatněným ze strany obcí proti doplnění MÚK Odolena Voda se rozhodl výbor pro dopravu a Výbor pro životní prostředí a zemědělství.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna