Příběhy Tichého údolí

Středočeské muzeum v Roztokách Vás zve na výstavu Příběhy Tichého údolí – Osudy zapečetěné hákovým křížem, srpem a kladivem.

Výstava přibližuje nejen architektonické prvky letních vil v Tichém údolí Únětického potoka v Roztokách, ale mapuje osudy zejména židovských stavitelů, podnikatelů a jejich rodin, kteří vily vybudovali a obývali až do doby nástupu nacismu, kdy byla většina obyvatel deportována do koncentračních táborů. Vily byly zabaveny Německou říší a posléze využívány komunistickým režimem. 

Výstava bude otevřena od 27. dubna – 28. října 2018

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Významnému fenoménu vilových letovisek, vznikajících v blízkosti Prahy zhruba od šedesátých let 19. století, se věnuje i dlouhodobá expozice na zámku v Roztokách u Prahy: Život v letovisku aneb jak se jezdilo do Roztok na letní byt. Výstava představuje významný roztocký fenomén, pronikání střední vrstvy, převážně z řad pražských obchodníků a továrníků, z velkoměsta na venkov. Roztocké Tiché údolí je z časového hlediska nejstarší lokalitou tohoto typu. Roztocké vily využívali měšťané k letnímu pobytu od poloviny 19. století. Středočeské muzeum je první institucí na českém území, která se tímto tématem expozičně zabývá. Prostory muzea jsou vybaveny dobovým nábytkem i doplňky včetně původních přímo z roztockých vil. Nechybí ani ukázky dobové módy.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna