Pár poznámek: „Ztráty a nálezy“

Vážení čtenáři Suchdolských novin, dovolím si předložit příběh z uplynulého víkendu, a to jednak pro zamyšlení, ale zároveň i jako možné poučení jak správně postupovat, včetně možných následků.

V sobotu večer nastupuji na Kulaťáku do tramvaje směr Letná, kam chodíme s kamarády do klubu na šipky a na podlaze uvidím ležet peněženku. Zvednu ji, letmým náhledem do peněženky vidím zřejmě dost peněz a také doklady, včetně karty ISIC. Na mobile vytáčím linku 156 a informuji pražskou městkou polici o nálezu se žádostí, nechť se hlídka zastaví ve jmenovaném klubu, kde ji peněženku předám. Mezitím musím odmítnout požadavek spolucestujícího bezdomovce, který ke mne přichází se slovy „to je moje“ 

Hlídka městské policie se do klubu skutečně následně dostavila, kde jsem ji protokolárně za účasti pobaveného „šipkařského“ klubu peněženku předal. Po půlnoci mi volala přítelkyně studenta (jednalo se o zahraničního studenta UK) s poděkováním. P.S. V peněžence byly platební karty, doklady a cca 10 tisíc Kč v hotovosti.

Tak a ještě slibované poučení, co může nastat při zatajení nálezu (pomíjím stránku morální).

Trestní zákoník se s tímto problémem vypořádvá v ustanovení § 219 pod pojmem „Zatajení věci“ s tím, že ten kdo si přisvojí cizí věc nikoli nepatrné hodnoty (tedy 5.000,00 Kč a více), kterou nalezl, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti; při nálezu nižší částky se jedná o přestupek. Pokud si někdo ponechá věc značné hodnoty, je trestní sazba ještě vyšší.

Vážení čtenáři Suchdolských novin, tento příspěvek píši jako příběh k zamyšlení, ale i možné poučení před následky nesprávného (nemorálního) postupu.

Martin Šíp

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna