Dominanta Letné, vodárenská věž, je po rekonstrukci opět jako nová Autor: iDNES.cz

Z opravené vodárenské věže na Letné bude vidět do krajiny díky periskopu

Celková obnova vodárenské věže na Letné se chýlí ke konci. Z brčálově zelené změnila barvu na pískovcově světlou a bude sloužit pro dům dětí a mládeže. Architekti jí částečně „vrátili zrak“, na vrchol totiž umístili periskop.

Šestadvacet metrů vysoká pětipodlažní věž prochází kompletní rekonstrukcí od listopadu 2016. Ta měla původně trvat jen rok, ale nakonec se práce protáhly až do května tohoto roku.

„Věž byla v dezolátním stavu protože po desetiletí nebyla opravována. Zrekonstruovali jsme proto úplně všechno, od střechy až po základy. Snažili jsme se společně s památkáři do stavu věže zasahovat co nejcitlivěji,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Pavel Vyhnánek. 

Projekt rekonstrukce vypracovala na žádost Prahy 7 architektonická kancelář Petra Hájka. Jejím pracovníkům přišlo líto, že zastavěná věž přišla o svůj rozhled do kraje. Stranu směrem na Letenskou pláň totiž blokuje bytový blok Molochov a jediný výhled je směrem na Spartu. Pořídili proto věži symbolické náhradní oči ve formě periskopu.

„Pro jeho umístění využijeme komín uprostřed věže. Ten odváděl dým z kotlů, které poháněly parní stroj a čerpaly vodu do nádrže. Periskop je zatím ve výrobě,“ řekl k nápadu architekt Petr Hájek.

Bývalý komín je po celém obvodu obklopen závěsem. Tato opona připomíná bývalou nádrž, která byla v nižších patrech. Zároveň pomáhá akustice a může sloužit i jako pozadí pro obrazy a výstavy.

Architekti se pokusili vrátit budově její původní vzhled z konce 19. století, ale museli postupovat společně s památkáři, protože celý areál byl v roce 1992  prohlášen za kulturní památku.

Fasádu přetřeli vápenným nátěrem v pískové barvě a pískovcový ochoz pouze obnažili a zakonzervovali. Budova díky tomu vynikne více, než když byla zbarvena do tmavě zelené.

Pumpa a díra po válce zůstaly

Opravy se dočkala i historická pumpa před věží. „Pumpa původně stála v Praze 2, ale asi v polovině století byla převezena pod věž, jako dekorační předmět. Ve spolupráci s restaurátory jsme ji opravili a vrátili do původní podoby,“ vysvětlil místostarosta Vyhnánek.

Z vnějšku byl sice vzhled zachován, ale uvnitř věže se pracovalo se všemi prvky, které se na objekt v průběhu století nabalily. Lze zde najít umělecká řemesla z konce 19. století, z 50. let, ale i moderní kliky a okna.

Při rekonstrukci pracovníci objevili, že věž má památku na jednu ze světových válek. „Nevíme z jaké války průstřel krovu pochází, ale je jasně vidět, že nějaký projektil proletěl celým krovem. Původně jsme mysleli, že je staticky ohrožena celá konstrukce, ale krov je podle měření bezpečný,“ dodal architekt Petr Hájek.

Školka u věže

Věž byla postavena v roce 1888 podle návrhu Jindřicha Fialky a původně sloužila k přečerpávání vody. V 50. letech vznikla přístavba pro Dům dětí a mládeže a dětem bude věž patřit i nyní. Praha 7 se rozhodla, že bude opět sloužit Domu dětí a mládeže a v přízemí bude i mateřská škola.

Náklady na opravu se vyšplhaly na 62 milionů korun, které z poloviny hradí hlavní město a také dotace z evropské unie.

Zájemci se na nově opravenou věž mohou přijít podívat ve středu 30. května, kdy bude od 17 hodin otevřena pro veřejnost. V průběhu června Praha 7 plánuje i prohlídky. Více informací najdete na stránkách sedmé městské části.

Věž nebude veřejnosti přístupná trvale, otevírat se bude pouze při zvláštních příležitostech.

 

Zdroj: praha.idnes.cz

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna