Československý kolek … milovník nejen rumu a tabáku

Tak se jmenuje nová výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, kterou můžete navštívit od 8. června do 18. listopadu 2018.  

Výstava „Československý kolek … milovník nejen rumu a tabáku“ je zaměřena na malý papírek s velkým významem – kolek, který nás doprovází celým životem. Setkáme se s ním již při narození, během studií, úzce souvisí také s naším bydlením a dalšími aktivitami. Soustředili jsme se také na výrobu kolku a jeho padělání. V této souvislosti Vás seznámíme s největším padělatelem, který na našem území působil a o kterém byla natočena rozhlasová hra.

Výstava poutavým způsobem představí kolkování bankovek, cenných papírů, ale také kalendářů, hracích karet, rádiové koncese a další zajímavá témata, která by Vás pravděpodobně ani nenapadla. Stejně jako známky jsou také kolky dokladem doby, ve které byly vytvořeny. Jejich tvorbou se zabývali známí umělci, byly vyhlašovány veřejné soutěže a oslovovány umělecké školy.

Můžete zde také spatřit mistrně zpracované zlaté a stříbrné mince například na téma „Osudové osmičky“ nebo „Výroční dukátová řada“. V prostorách výstavy je instalovaná dobová padělatelská dílna, která dokumentuje precizní práci nejen tiskaře kolku, ale především práci padělatele. Tvorbu kolku a vlastní návrh si budete moci vyzkoušet v naší umělecké dílně.

 

Iva Ježková, 
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna