Palachovo výročí v Praze 6 připomene výstava unikátních fotografií

Smutné výročí 50 let od úmrtí Jana Palacha si Praha 6 připomíná výstavou fotografií ze soukromého archivu fotografa Jiřího Chocholáče.

V Galerii Skleňák městská část připravila pro veřejnost expozici 30 panelů s fotografiemi, které zachycují smuteční průvod v den Palachova pohřbu 25. ledna 1969. Fotograf Jiří Chocholáč (*1942) tehdy pracoval jako reportér magazínu Zápisník, pohřbu se však účastnil jako soukromá osoba podobně jako tisíce dalších. „Z lidí byl cítit smutek, který převládal nad potřebou protestovat proti normalizaci. Letargie byla silnější,“ vzpomíná na své dojmy, které srovnává s pocity, se kterými fotografoval Prahu v srpnu ´68. Jiří Chocholáč se několikrát zúčastnil i soutěže World Press Photo, na které v roce 1969 získal čestné uznání. Jeho fotografie z Palachova pohřbu jsou vystavovány na veřejnosti teprve podruhé, poprvé to bylo před pěti lety.

Výstava, umístěná za výlohami obřadní síně Skleněného paláce na nám. Svobody, bude přístupná od 17. ledna do 17. února 24 hodin denně. Slavnostní vernisáž za přítomnosti autora fotografií a představitelů městské části se na stejném místě uskuteční zítra, 17. ledna od 17 hodin.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna