Fenomén Felkl. Proslulá továrna na výrobu glóbů. Nová výstava Středočeského muzea v Roztokách u Prahy

Výstava Fenomén Felkl. Proslulá továrna na výrobu glóbů představí významnou rodinnou manufakturu, v oboru největší v Rakousko-uherské monarchii, která vyráběla glóby a jiná tělesa mnoha druhů, velikostí a jazykových mutací. Výstavu pořádá Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy ve spolupráci s Geografickou sekcí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výstava se koná pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové.

 

Výstava představuje rodinnou firmu Jan Felkl a syn (1854–1952), která působila v Roztokách téměř 100 let. Tato největší rakousko-uherská manufaktura vyráběla bezkonkurenčně nejlepší glóby a to v 8 velikostech, 10 provedeních a 17 světových jazycích. Tiskli také první glóby v národních jazycích, nejen české, ale i maďarské a polské. Byli držiteli dvou patentů na rozkladné glóby. Nabízeli ale i zvláštní přístroje, jako byla teluria, sololunária, planetária a armilární sféry. Exportovali do Evropy i do zámoří. Jejich zeměkoule byly oceňovány na mnoha národních i světových výstavách (Praha, Lvov, Melbourne, Paříž, Vídeň). Získali také kredit předepsaných učebních pomůcek c. k. ministerstva pro vyučování. Firma Jan Felkl a syn si jistě zaslouží naši pozornost, neboť dodnes ve světě reprezentuje poctivou českou řemeslnou výrobu kombinovanou s vysokou odbornou úrovní učebních pomůcek.

Kromě firmy a rodiny výstava představuje továrnu a pracovní podmínky, dílovedoucího a dělníky, domácí i zahraniční autory firmy, ale především glóby v různých jazykových mutacích, teluria, tiskové kameny, původní instruktážní brožurky i originální dobovou inzerci. Prezentováno bude více jak 60 glóbů vyrobených v letech 1855–1947, dále a plastické modely map, řemeslné nástroje, litografické desky a litografický lis, archivní dokumentace o produkci firmy a autentické fotografie. Výstavu budou doprovázet videoprezentace o výrobě glóbů a 3D model.

Předměty na výstavu zapůjčily: Mapová sbírka PřF UK, Národní technické muzeum, Městské muzeum Chrast, Muzeum hlavního města Prahy, Královská kanonie premonstrátů na Strahově, soukromí sběratelé a další.

Vernisáž výstavy se koná 7. března 2019 od 17 hodin, kdy výstavu zahájí PhDr. et Mgr. Eva Novotná, ředitelka Mapové sbírky Přírodovědecké fakulty UK za doprovodu hudebního uskupení Kosa Vostra.

 

Výstava Fenomén Felkl. Proslulá továrna na výrobu glóbů se koná od 8. března do 8. září 2019 ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

 

KALENDÁŘ AKCÍ 2019: kalendar 2019

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna