Letiště Václava Havla Praha se změní. Podobu prostoru před novým Terminálem 2 přiblíží architektonická výstava

Až do 11. června mají cestující a návštěvníci Letiště Václava Havla Praha možnost zhlédnout výstavu návrhů na architektonické řešení nového veřejného prostoru před rozšířeným Terminálem 2, který zahrnuje dva nové parkovací domy, nový páteřní spojovací objekt a tzv. Plazu, tedy venkovní prostor před budoucím terminálem. Návrhy řešení vzešly z otevřené architektonické soutěže, které se zúčastnilo šest ateliérů z České republiky i ze zahraničí. Jako vítěze porota ocenila studio D3A.

 Výstava se nachází ve spojovacím objektu mezi oběma terminály a je situována do veřejné části letiště, může ji tedy navštívit i široká veřejnost. Vystavené vizualizace ukazují budoucí podobu veřejného prostranství před Terminálem 2, který se po rozšíření a změnách organizace pohybu cestujících stane centrálním místem letiště.

„Na Letišti Praha by v budoucnu měly proběhnout rozsáhlé stavební úpravy, které výrazně změní jeho podobu. Celková přeměna dopravního řešení v okolí terminálů, dostavba Terminálu 2 a realizace nových objektů a přilehlých veřejných prostranství bude znamenat jednu z největších investic do nové infrastruktury za posledních více než deset let,” říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

  

Součástí nových parkovacích domů, které mají především zvýšit komfort parkování na letišti, bude v přízemí umístěný terminál veřejné a charterové autobusové dopravy. Budovy budou z větší části nahrazovat stávající parkovací kapacity a vzniknou v místech současného parkoviště PB Economy a parkovacího domu PA Smart, které budou zrušeny. „Nové budovy parkovacích domů naplňují dlouhodobý záměr zastavovacího plánu Letiště Praha. Věřím, že přispějí k modernizaci parkovacích služeb a zároveň zvýší komfort a bezpečnost cestujících,“ doplňuje Václav Řehoř.

Při řešení nových parkovacích domů se Letiště Praha zaměřuje také na budoucnost a nové technologie. V parkovacích domech se počítá s dostatečnou kapacitou nabíjecích stanic pro elektromobily, robotické parkování pomocí autonomních mechanizmů a pokročilé IT technologie ke sledování obsazenosti a k zajištění bezpečnosti. Samotné dispoziční řešení parkovacích domů variabilně směřuje k budoucímu rozvoji carsharingu.

   

Společně s Parkovacím domem A a B vznikne tzv. Skywalk a Plaza. Skywalk je nový objekt propojující v ose Aviatické ulice stávající i nově plánované objekty. Třípodlažní stavba bude sloužit jako komunikační tepna mezi terminály a dalšími budovami. V jejím návrhu se však také počítá s možným vznikem obchodů, restaurací a jiných pronajímatelných prostor.

Plaza je naproti tomu koncipována jako předprostor Terminálu 2 a Aviatické ulice. Vzniknou zde nové veřejné plochy, které by měly obsahovat také velké množství zeleně. Zároveň by se toto veřejné prostranství mělo stát vzorem pro další venkovní prostory letiště.

 

V následujících měsících bude tým složený ze zástupců Letiště Praha a oceněných ateliérů pracovat na dokončení a rozvinutí studie na základě připomínek a dodatečných požadavků. Následovat bude projektová příprava na parkovací dům B, dotčená část plazy se bude projektovat v letech 2019 až 2021. S výstavbou prvního parkovacího domu by mohlo Letiště Praha začít mezi roky 2021 až 2023.

 

Zdroj: Letiště Praha

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna