ZACHUCHLENO příběh animace/animace příběhu. Nová výstava muzea v Roztokách

Výstava ZACHUCHLENO příběh animace/animace příběhu návštěvníky seznámí s animačními technikami, které jsme se rozhodli ukázat na příkladu jednoho z nejzajímavějších představitelů současné animace, hře CHUCHEL.

CHUCHEL pochází z nezávislého studia Amanita Design, které vytváří výtvarně působivé o oceňované hry, jako jsou Samorost, Botanicula nebo Machinarium. Amanita Design se odkazuje na českou tradici animovaného filmu a přináší do světa počítačových her vzácný pocit rukodělné výroby. Hra CHUCHEL získala několik cen, mimo jiné nejprestižnější ocenění pro nezávislé hry na světě Excellence in Visual Art na Independent Games Festival v San Franciscu.

Samotná výstava je koncipována do dvou částí. V první části věnované animaci bude názorně ukázán vývoj animačních technik. Seznámit se bude možné také s předanimačními technikami jako jsou thaumatrop a praxinoskop. Postup vzniku animované hry CHUCHEL v podobě komiksového příběhu připravil její autor Jára Plachý. K dispozici budou běžně přístupná animační stanoviště, na kterých si budou moci návštěvníci velmi jednoduše vytvořit vlastní animaci. Inspirací se jim může stát právě hrdina CHUCHEL.

Druhá část výstavy vznikla ve spolupráci se Sladovnou Písek, úspěšnou dětskou galerií, se kterou jsme se snažili herní příběh CHUCHLA převést do trojrozměrné podoby. Výstavní prostor bude připraven pro výlet za třešní, do vlastní fantazie a za skrytými hříčkami. K výstavě jsou připraveny doprovodné programy v podobě animačních dílen s lektorem. Pro školy jsou
připraveny dílny s názvem Animuj s Chuchlem/poznej animaci od začátku pro první stupeň ZŠ a Zachuchlený animátor/animuj svůj vlastní příběh pro druhý stupeň ZŠ a střední školy. Lektorské programy je nutné rezervovat.

Výstava ZACHUCHLENO příběh animace/animace příběhu se koná od 26. dubna 2019 do 26. ledna 2020 ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 25. dubna od 17 hodin. Výstavu zahájí její tvůrci společně s autory hry CHUCHEL ze studia Amanita Design.

V rámci vernisáže se uskuteční hraní počítačové hry CHUCHEL jejím autorem Járou Plachým a živým hudebním doprovodem v podání skupiny DVA.

Výstava se koná pod záštitou Ministerstva kultury České republiky.

 

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna