OPERA V ŠÁRCE – DON GIOVANNI

Městská část Praha 6 a starosta Ondřej Kolář srdečně zvou na již jubilejní patnáctý ročník „Opery v Šárce“. V neděli 1. 9. 2019 od 14,00 hodin se dnes už stromy porostlými svahy Šárky opět rozezní hudba.

Od roku 2005 se vždy jednou za rok stane část přírodního parku Šárka dějištěm operního představení, které připomíná tradici někdejšího divadla, založeného zde v roce 1913.

Za uplynulých 14 let tu milovníci oper i ti, kteří přišli na operu poprvé v životě, viděli a slyšeli celou řadu českých hudebně dramatických děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Dá se snad bez nadsázky říci, že se první zářijový víkend v Šárce stal svátkem opery nejen pro obyvatele „Šestky“, kterým je tato akce určena jako dárek k oslavám Dne Prahy 6, ale i pro všechny Pražany a řadu těch, kteří sem na „Operu v Šárce“ jezdí z různých koutů Čech i ze zahraničí.

Letos poprvé po 14 letech uvidí publikum jinou než českou operu. I když právě ona má speciálně s Prahou velmi mnoho společného. Wolfgang Amadeus Mozart ji v roce 1787 napsal na objednávku pro pražskou hudební společnost a sám se účastnil zkoušek v Nosticově divadle. Přímo v samotné opeře oslavil například českého skladatele, který s ním spolupracoval také jako korepetitor při zkouškách – Jana Křtitele Kuchaře.

Premiéra 4. října 1787 v Nosticově (nynějším Stavovském) divadle měla obrovský úspěch a Mozart, jakkoliv byl do té doby u nás uctíván, se stal doslova miláčkem Pražanů.
A tak letos nabízíme všem, kteří mají rádi šárecká představení, patnáctou operu. Té se v celém světě říká „opera oper“ a byla napsaná právě pro Prahu. Don Giovanni.
Tato akce se koná díky vstřícnosti městské části Praha 6, která od počátku obnovy divadelních představení v roce 2005 vstoupila do projektu a náklady na přípravu a realizaci oper financuje. Akce je finančně podpořena také Hlavním městem Praha.

Operu uvádíme v italském originále. K dispozici budou na místě i libreta v českém jazyce, ale abyste neriskovali, že se na vás nedostanou, můžete si je už dnes stáhnout na stránkách: www.operavsarce.cz.

 

Osoby a obsazení:

Don Giovanni – Martin Bárta
Don Ottavio – Aleš Briscein
Leporello – Luděk Vele
Komtur – Pavel Vančura
Masetto – Pavel Švingr
Donna Anna – Jana Sibera
Donna Elvíra – Ester Pavlů
Zerlina – Lenka Máčiková
Orchestr opery Národního divadla řídí Jan Chalupecký
Sbor opery ND pod vedením Pavla Vaňka
Balet v choreografii Kateřiny Dedkové
Kostýmy – Josef Jelínek
Scéna a režie – Jana Divišová a Renée Nachtigallová

 

ORGANIZAČNÍ POKYNY:

Vstup je zdarma. Počítejte s tím, že autem se na místo konání nedostanete. Cesta pěšky trvá 20 až 30 minut, můžete jít buď od stanice metra Nádraží Veleslavín nebo od konečné tramvají v Divoké Šárce (trasy budou vyznačeny).
Pro méně pohyblivé občany je připravena kyvadlová doprava. Označený mikrobus bude jezdit od tenisových kurtů na Aritmě od 11,30 hodin.
Nezapomeňte si s sebou vzít podložky na sezení a v případě deště také pláštěnky.
Akci každoročně navštíví tisíce lidí, pokud si chcete sednout tak, abyste dobře viděli, doporučujeme přijít s předstihem. Časová rezerva se vám bude hodit, i když přijdete s dětmi – na přístupové cestě je pro ně připraven doprovodný program. Na místě budou samozřejmě i stánky s občerstvením.

Přejeme krásný kulturní zážitek!

Ondřej Šrámek
Úřad městské části Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna