Česká zemědělská univerzita zvládla první fázi boje s koronavirem

Ve středu uplynula doba, po kterou bylo nezbytné sledovat osoby, které se setkaly s prvním nakaženým v Česku, profesorem z ČZU. Všichni, kteří byli testování, vyšli jako negativní. Naprostá většina z nich je bez příznaků. První vlna opatření na ČZU tak zafungovala

 

Prvním nakaženým v České republice byl profesor z Technické fakulty České zemědělské univerzity
v Praze. Pozitivní test se u něj prokázal v neděli 1. března, několik dní po návratu z italského Udine. „Bylo nezbytné neprodleně přijmout opatření na základě doporučení lékařů a Hygienické stanice hlavního města Prahy. Situaci ztížil fakt, že profesor na ČZU ještě tři dny po návratu učil, přijel totiž z nerizikové oblasti a byl bez příznaků,“ popsal rektor ČZU profesor Petr Sklenička.

 

Univerzita okamžitě zahájila aktivní vyhledávání osob, které se s profesorem setkaly. „Neprodleně také zasedl Krizový štáb ČZU, rozhodl o zrušení studia a o dalších opatřeních. Učinili jsme maximum pro to, aby se nákaza nešířila dál,“ vysvětlil Sklenička.

 

To, že postup byl úspěšný, se ukázalo v posledních dnech. Ani jeden z těch, kteří byli s profesorem v kontaktu, se nenakazil. Neprokázalo se ani, že by se virus od profesora přenesl na kohokoliv dalšího. „Úspěšně jsme tak zastavili celou jednu větev šíření koronaviru v zemi, ve které figurovalo 19 studentů a 15 zaměstnanců. Děkuji za účinnou spolupráci Hygienické stanici a Ministerstvu zdravotnictví, ale také našim studentům a zaměstnancům za vzornou disciplínu,“ dodal Sklenička. „Pan profesor je nyní již z nemocnice doma a cítí se dobře. Všichni zasažení, kteří byli testováni, vyšli negativně. Zároveň jim již skončila povinná izolace a mohou se tak pohybovat bez omezení,“ doplnil ředitel Odboru bezpečnosti ČZU Jan Borák.

 

Boj ale rozhodně nekončí, ČZU se řídí pokyny nadřízených orgánů a zrušila veškerou kontaktní výuku. „Předpokládáme, že v případě potřeby pokryjeme dominantní část výuky na celé univerzitě nekontaktními formami. Tyto způsoby jsou u nás velmi dobře zavedené, protože většina studijních programů na univerzitě je realizována v prezenční i kombinované formě studia, kde je e-learning běžnou součástí výukových metod. Velmi využívaný a propracovaný je systém LMS Moodle,“ popsal prorektor ČZU pro pedagogickou činnost docent Jiří Remeš.

 

Kromě úpravy výuky ČZU stále dodržuje řadu dalších opatření v podobě zákazu veškerých akcí či přetrvává povinnost studentů a zaměstnanců nahlašovat přes online dotazník všechny své cesty do zahraničí.

 

„Nicméně si uvědomujeme, že se jednalo teprve o první fázi na univerzitě, hlavní boj nás teprve čeká,“ dodal Sklenička.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna