Sv. Barbora aneb od kdy začíná advent

Svatá Barbora je uctívána jako ochránkyně proti smrti bleskem, požáry a vůbec před rizikem náhlé či násilné smrti, je proto patronka havířů, dělostřelců, pyrotechniků, architektů, matematiků a dalších rizikových povolání a rovněž dětí. Jde o 4. den měsíce prosince .

 

Svatá Barbora byla pravděpodobně sťata mečem za vlády císaře Galeria († 311) během pronásledování křesťanů kolem roku 305. Existují však i další legendární zpracování její smrti. Podle nich měla být svatá Barbora krásná dívka, jež se narodila v druhé polovině 3. století, nebo na začátku 4. století n. l. v Nikomédii v Malé Asii jako jediná dcera v rodině bohatého kupce Dioskura.

 

Její matka brzy zemřela, krutý otec vedl dceřinu výchovu v ryze pohanském duchu, dle tehdejší helénistické kultury. Aby ji ubránil před zlými vlivy okolního světa, zejména před tehdy stále zakázaným křesťanským učením, uvěznil dceru v kamenné věži, kde ji obklopil vším přepychem. Jeden z přítomných sloužících byl však tajným křesťanem a přivedl Barboru k víře.

 

Pro tento svátek se vžila tradice řezání tzv. „barborek“, tj. větviček jakýchkoliv stromů a keřů, které mohou do Vánoc rozkvést. Barborka, která rozkvetla o Vánocích, přináší do domu štěstí a svobodným dívkám věští svatbu.

 

Čas adventní je v křesťanské tradici dobou očekávání příchodu Spasitele na svět. Latinské adventus znamená příchod. Začíná jím liturgický rok, což je v křesťanském prostředí souhrn svátečních dnů a časových úseků. Jde o období čtyř neděl před vánočními svátky, přesněji začíná čtvrtou nedělí před Štědrým večerem, trvá 22 až 28 dní a může připadnout na jakoukoliv neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Vzhledem k tomu, že tento rok připadá Štědrý den na neděli, začal advent právě 3. prosince.

 

Už od 11. století je advent období půstu, kdy by se mělo vyvarovat nadměrného příjmu jídla a pití a věnovat se rozjímání. V tuto dobu by se neměly z liturgických důvodů konat ani žádné hlučné a bujaré oslavy. Je to doba přípravy na oslavu Narození Páně, kdy oslavujeme první příchod Syna Božího k lidem; a zároveň je to doba, v níž vedeni touto vzpomínkou směřujeme v myšlenkách k očekávání druhého Kristova příchodu na konci věků. Z těchto dvou důvodů je doba adventní dobou oddaného a radostného očekávání.

 

Kromě svátku sv. Barbory, 4. 12 je také důležitý svátek sv. Mikuláše, 5. 12, který byl ve 4. století dobrým a štědrým biskupem. Proto je spojen s dáváním drobných dárků (sladkostí) dětem.

 

Užijme si letošní advent.

 

Foto: Vbronson123 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61241572

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna