Suchdolská Vrba zapomenutá čtvrtá!

V letošním, už třináctém ročníku soutěže O strom roku, v němž se utkalo dvanáct účastníků z celé České republiky a vítěz získal kromě jiného péči dendrologů a postup do soutěže Evropský strom roku, se suchdolská Vrba zapomenutá umístila na čtvrtém místě. V úterý 20. října večer to bylo oznámeno na slavnosti v Otevřené zahradě v Brně.

Vyhlášení se kromě navrhovatelů zúčastnili také partneři ankety (mj. Nadace partnerství, Příroda, For garden, Pro strom, Deník, Moje zem, Časopis zahrádkář, Ministerstvo životního prostředí, Dům & zahrada, Příroda) a osobnosti politického a společenského života. Akci doplnilo vystoupení vypravěče příběhů Martina Haka a kytaristy Alejandra Rodriga Gonzálese.

Do celostátního hlasování se zapojilo na 37 tisíc lidí. Výtěžek v celkové výši 126 tisíc Kč se rozdělí mezi navrhovatele a ti jej v průběhu příštího roku využijí k ošetření a propagaci stromů nebo výsadbám nových dřevin.

DSC00078Pro naši vrbu, která reprezentovala Hlavní město Prahu, pojmenovanou jako zapomenutá, hlasovalo 3931 lidí. Ve výši 130 cm má obvod 787 cm.

Když se k aktivitě obce propagující tuto soutěž připojily 8. září svou zprávou Suchdolské noviny, měla naše vrba 111 hlasů. Tzn. že od té doby jí všichni sympatizanti připsali 3820 (!) hlasů prostřednictvím DMS a internetu. Celkové umístění je velmi cenné.

Vítězství patří Tatobitské tisícileté lípě z Libereckého kraje s hlasy 11258 lidí. Druhý byl Dub v zámeckém parku Šilheřovice s 6291 hlasy. Třetí pak Bělolhotský boabab s 4085 hlasy. Na čestném posledním místě se umístila lípa u Karla Velikého chránící kdysi jeho sochu u Jilemnice už 146 let. Ve 130 cm s obvodem 290 a 320 cm. Hlasy jí dalo 113 obdivovatelů.

Vítězná lípa získá odborné ošetření firmy Prostrom Bohemia a v únoru bude reprezentovat naši republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Prvním vítězem se v roce 2002 se 444 hlasy stal jasan v zaniklé vsi Popov u Jáchymova. Rok poté tu byl buk u kostela v Jihlavě, dále šestikmenná lípa ze Zámrsku, Pernštejnský tis, lípa na hradě Sádek, Stojanova lípa v Benově, lípa Jana Gurreho, Kotelská lípa, Hromův dub, alej ve Skaličce, lípa z Novodvorské aleje, dub ochránce ve Višňové a loni Opatovická borovice.

Na naši vrbu na soutoku Horoměřického a Únětického potoka, kde se s ní během svého života setkávali všichni Suchdoláci, Únětičáci i Roztočáci, upozornil v roce 2014 ing. Pavel Kyzlík (1936-2015) z České lesnické společnosti.

Je to důstojné připomenutí Tichého údolí, naproti Alšovy vyhlídky, připomínající mimořádnou osobnost české kultury i historie Suchdola.

Suchdolské noviny děkují všem, kdo se díky naší informaci do hlasování zapojili.

 

Viz: http://stromroku.cz/uvod.aspx#chapter-hlasujte

Fotogalerie: Kizlinkova cesta a vrba stoletá

Foto: František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna