Trenér suchdolských fotbalových žáků Petr Kučera říká: Aby kluci u fotbalu zůstali

V neděli v poledne se na suchdolském hřišti setkala mužstva mladších žáků Slavoje Suchdol a béčka FC Zličín Praha. Prakticky vyrovnaný souboj s výtečným výkonem našeho brankáře Filipa Čížka skončil vítězstvím hostů 4:3.

Vzhledem k tomu, že zápas na podzim na hřišti soupeře skončil naším debaklem 10:0, šlo vlastně o vyrovnané utkání, kterou mohlo skončit vítězstvím jedné i druhé strany. Zatímco trenér Zličínských Richard Valoušek vystupoval trochu jako kouč i coby legendární hlasatel Josef Laufer, jak hlasitě komentoval skoro každý pohyb svých hráčů, mezi trenéry Suchdolských, pochopitelně koučujících své, vynikal Petr Kučera jako vždy klidem a s úsměvem. Nutno přiznat, že podpora fanoušků, převážně rodičů, byla vyrovnaná, tak 14, 15 na 14, nebo na 15 dospělých.

M_zacii

Mužstvo suchdolských mladších žáků po zápasu se Zličínem.

Petr Kučera, původně futsalista, se nyní stará o mladší žáky Slavoje Suchdol. Pokaždé v bundě s emblémem Dukly Praha, kde jako trenér také začínal.

■ Jak jste se vůbec dostal ke trénování dětí?

Jednoduše. Přivedl jsem syna na trénink a byl jsem vyzván, abych začal trénovat také, protože trenérů je všude málo. I na Dukle. Už je to osm let. Šel jsem od nejmenších, šestiletých, osmiletých přes starší přípravku až k žákům. Momentálně trénuju žáky, to je kluky od deseti do dvanácti let.

■ Kolik jich na Slavoj chodí?

Momentálně devatenáct.

■ Co si myslíte, že je pro ně nejdůležitější?

Aby se vůbec hejbali, protože dneska je to boj. Většina jich ani neumí udělat kotoul.

■ Jak se z nich staví sestava na zápas?

Jak kde. Jinak na Dukle, jinak na Suchdole. Na Dukle podle výkonnosti, na Suchdole podle toho, jak je kdo zodpovědný v docházce na tréninky a v poctivosti na něm.

■ Kolik hraje žáků v přípravce?

Minimálně šedesát.

■ Mám na mysli při zápasu.

Mladší přípravka hraje 4+1, 4x 12 minut. Střídá se hokejově, takže devět si jich zahraje. Starší přípravka hraje o jednoho víc po dobu 4×13 minut, takže celkem se vystřídá jedenáct hráčů.

■ Vraťme se k vašim žákům…

Ty hrajou 7+1, 2×35 minut…

■ …a jak rozhodujete, kdo bude a nebude hrát?

Zatím se nestalo, že by to nešlo rozhodnout, protože nikdy nepřijdou všichni. Vždycky se to sejde tak, že si mohou zahrát všichni. Nakonec málokdo vydrží s dechem celý zápas…

■ Jaké soutěže mladší žáci hrajou?

V Praze jich zas tolik není. Jsou tři kategorie, my hrajeme nejnižší, 2. třídu, ale velký rozdíl ve výkonnosti není.

■ Jakou máte zkušenost s rodiči, třeba ve smyslu podpory tréninku?

Nechci si stěžovat, ale je to trošičku slabší. Je to složité, na Suchdole ani moc lidí nechodí dětem fandit. Spíš je to jako školka.

■ Mužstvo začíná u brankářů. Kdo obvykle chytá?

Střídáme brankáře, aby si to všichni vyzkoušeli. Nastoupit může vlastně kdokoliv. Nejčastěji nastupují Filip Čížek, Marek Kreisl a David Kučera. To je základ.

■ A kdo vám z hráčů dělá největší radost, jestli se to vůbec tak dá říct, aniž bychom chtěli někoho přehlížet?

Z devatenácti kluků máme deset, kteří jsou fotbalově na úrovni velmi slušný, s nimiž se dá dobře pracovat. Těch devět začínali později a je to poznat, ale určitě to doženou.

Jak jsem už říkal, určitě to jsou Filip Čížek, David Kučera, Honzík Vojar, Marek Kreisl i s bráchou. V přípravce má mladšího bráchu Alberta, který nám občas v žácích pomáhá. Šimon Pasler. To je základ. Jakub Vávra, Jenda Kindl i Jáchym Kindl, Tomáš Brejcha. Jestli jsme během rozhovoru na někoho zapomněli, tak se omlouvám. Všichni si zaslouží, aby byli jmenováni.

■ Musíte řešit i mimosportovní situace?

Ještě se to nestalo. Nebylo potřeba…

■ …ale za ostřejší slovo je deset kliků, jak jsem viděl.

To když ho uslyším…

■ A dá se říct, jaký máte trenérský cíl nebo sen?

Snad aby kluci u fotbalu zůstali.

 

Foto František Cinger

Galerie fotografií Mladší žáci

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna