Cvičení invakuace

V dnešních ranních hodinách se v budově ZŠ Pod Marjánkou v Praze 6 úspěšně uskutečnila vůbec první simulace tzv. invakuace.

Na jaře roku 2015 se vedení Prahy 6 rozhodlo přijmout opatření, která zvýší bezpečnost dětí v budovách škol v situaci, kdy se nebezpečí nachází vně samotné budovy. Byla to reakce na některé společenské jevy v naší zemi (např. psychicky nemocní jedinci, ohrožující životy a zdraví občanů ve veřejně přístupných místech, školách, úředních budovách, ale i třeba únik nebezpečných látek do ovzduší).

Cílem cvičení invakuace je poskytnout vedení školy a pedagogickému sboru jednoduchý a osvědčený postup, jak briskně reagovat na situaci, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, jež se dotýká bezprostředního okolí budovy školy.

Vlastní cvičení invakuace proběhlo naprosto hladce a díky důkladné přípravě zabralo pouhých 19 minut. To je při celkovém počtu přes 650 žáků z 25 tříd velmi slušný výsledek. Cvičení bylo vyhlášeno telefonicky – tedy tak, jak by v případě skutečné události vyhlášeno bylo. Až poté mohou pověření pracovníci použít tzv. invakuační box a podle jednoduchých postupů a doporučení cvičení vykonat. Tyto jednoduché postupy řeší podrobnosti typu: který učitel se ujme kterých dětí, pokud je vyhlášeno nebezpečí např. o přestávce, kdo odpovídá za kontrolu uzamčení dveří či uzavření oken. Cvičení bylo zakončeno zpětným telefonátem a nahlášením přesného počtu dětí a dospělých v budově, jakož i ve kterých místech se kdo nachází. Tato informace je životně důležitá pro složky integrovaného záchranného systému, kterým je okamžitě předávána.

Cvičení se kromě starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, pracovníků Krizového řízení a bezpečnosti MČ Praha 6 a Českého červeného kříže zúčastnili také zástupci Policie ČR, Městské policie Praha 6 a Hasičského záchranného sboru. O cvičení bylo informováno Operační středisko krizového řízení a bezpečnosti Magistrátu hlavního města Praha.

Martin Churavý, cand.soc.
Úřad městské části Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna