Letiště Václava Havla

Trať z Prahy na letiště má být hotová do roku 2024

Vlakové spojení mezi Masarykovým nádražím a pražským Letištěm Václava Havla, které spojí s metropolí i Kladno, by mělo být hotové do roku 2024. Po jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rychlodráha by měla přijít na zhruba 20 až 23 miliard korun.

„Ty částky ještě nejsou přesné, protože se budou řešit některé varianty v jednotlivých úsecích,” upozornil premiér. Některé části by se mohly začít stavět již v roce 2019. Pro stavbu jsou již alokovány prostředky v příslušném operačním programu z fondů EU.

„Jsem ráda, že jsme se již dopracovali k nějakému hmatatelnému datu,” uvedla Krnáčová, podle níž je spojení metropole a letiště „státní stavbou”.

Jako problematický se jeví úsek mezi Dejvickou a Veleslavínem, který by měl být veden tunelem, nicméně Evropská komise prostřednictvím své poradenské organizace upozornila, že je příliš drahý a měl by být postaven levněji.

Jak již před časem uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), tunelové vedení navyšuje investiční náklady oproti variantě plně povrchové o víc než tři miliardy korun¨

Peníze bychom sehnali, věří ministr

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dodal, že se ČR pokusí dosáhnout schválení podpovrchové varianty nebo sehnat dodatečné peníze na financování úseku.

„Spojení Veleslavín – Ruzyně by mohlo být dřív než v roce 2024 a já doufám, že se nám podaří EK přesvědčit, že to není politické rozhodnutí, ale něco, co město a my všichni potřebujeme,” dodal ministr.

Novinky.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna