Zákaz kamiónů nad 12 metrů má být v Praze od ledna

Praha má přesný harmonogram, jak postupovat při avizovaném zákazu vjezdu aut delších než 12 metrů na své území. Počítá zatím s tím, že by platil od začátku příštího roku, a to tam, kde bude určeno.
Vyjádřil se tak náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Nelze tedy vyloučit, že nepůjde o zákaz plošný a některé klíčové komunikace z něj nakonec vypadnou. Návrh totiž čeká připomínkové řízení.
„Do konce srpna bude připraven postup a mechanismy zákazu, do konce září budou projednány s městskými částmi a dotčenými organizacemi včetně ministerstva dopravy a Středočeského kraje,“ uvedl Dolínek. Snahou zakázat vjezd kamiónům do Prahy reagoval na odklad dostavby Pražského okruhu mezi D 1 a D 11 přes Běchovice., tzv. stavby 511.
Podle Dolínka bylo definování zákazu aut jejich délkou zvoleno záměrně, aby neovlivnilo další chod města, například stavebnictví. „Stavaři používají mixy, které jsou do 12 metrů,“ poznamenal náměstek.
„Během měsíců říjen a listopad by došlo k osazení dopravního značení,“ uvedl Dolínek.

Ťok: Omezení tranzitu  je v kompetenci hlavního města
Výhrady k plánu má sdružení autodopravců Česmad. Podle něj si Praha bere za rukojmí dopravce i podniky, které mají na území města sklady a další provozy, které potřebují zásobování. Naopak ministerstvo dopravy požadavek chápe.
„Omezení tranzitu pro vybraná nákladní vozidla je v kompetenci hlavního města a my v tomto případě snaze vedení Prahy rozumíme a souhlasíme, že kamióny do metropole nepatří,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).
Rozhodnutí pražské rady zakázat kamióny v Praze, a tím je přesunout na středočeské silnice, kritizuje středočeská ODS. „Je to rozhodnutí, které poškodí mnoho lidí, zejména Středočechy v městech a obcích mezi dálnicemi D1 a D 11. Pražští radní bezohledně odsoudili Středočeský kraj a jeho občany ke kamiónové invazi,“ komentoval rozhodnutí starosta Líbeznic a lídr krajské kandidátky ODS Martin Kupka, který kritizoval zdejšího hejtmana za jeho laxní přístup v této problematice.

Dolínkův spolustraník hejtman Miloš Petera (ČSSD) po jejich jednáních uváděl, že doufá, že k přesunu kamiónů na středočeské silnice nakonec nedojde, a pokud ano, má dostávat od vedení Prahy maximum informací, aby podle nich mohl dál rozhodovat.

„Vypadá to, jako by si pražští radní nevšimli, že právě jejich strany vládnou v zemi. Místo skutečných jednání se uchylují k mediálním gestům. Usvědčují se jen ze vzájemné neschopnosti. Náměstek primátorky Petr Dolínek ostatně ani nezakrývá, že jeho cílem je vydírat vládu a zároveň premiéra z vlastní strany, aby urychlili dostavbu Pražského okruhu. Je to ale vydírání na vrub občanů Středočeského kraje, a to je nepřípustné,“ protestoval Martin Kupka.
Podle ODS by přesun kamiónů na středočeské silnice měl nedozírný dopad na stav tamních silnic.

Zdroj: Právo

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna