Za pivem na vysokou. Už 10 let vaří Suchdolského Jeníka

Výukový minipivovar České zemědělské univerzity najdete na okraji Suchdola. Poloha na kopci mu zajišťuje výjimečný výhled na celé město a nejen to. Unikátní je pivovar i samotné pivo Suchdolský Jeník. Už při příchodu k budově je jasné jedno, momentálně se nevaří. Okolí není naplněné obvyklou pivovarnickou vůní.

„Vaříme podle potřeby výuky a teď jsou prázdniny,“ vysvětluje sládek Ladislav Chládek.

Za normálních okolností ale o tom, že pivovar je v plném provozu, ví celý kampus. Oproti jiným totiž minipivovar ČZU vypouští výpary při vaření mladiny do vzduchu.

„Mně to voní, ale ostatním asi moc ne,“ směje se sládek a zve nás na prohlídku pivovaru.

7013178-praha-pivovar-1Pivo s výhledem

Prvním místem, kam nás sládek zavedl, je prostor s malým výčepem a konferenčními prostory. Naskýtá se nám výhled na celou Prahu.

„Takový určitě nemá žádný jiný pivovar. Tamhle můžete vidět i studenty při práci,“ popisuje Ladislav Chládek.

Na chmelnici se právě pohybuje skupina studentů, přes léto tam absolvují povinné praxe. Chmel i ječmen v kampusu sice pěstují, ale potřebám pivovaru to nestačí.

„Chmel dovážíme ze Žatce, klasický žatecký červeňák. Ječmen zase z Benešova,“ líčí sládek.

Následuje prezentace varen. Vše, co přijde do styku s pivem, musí být vyrobeno z nerezu. „Unikátní tady jsou různé úpravy, které slouží k výuce studentů,“ komentuje sládek. Jedná se o tlakové sondy či průtokoměr, které se v malých pivovarech obvykle nevyskytují.

Prohlídka netrvala ani čtvrt hodiny 

Všechno zařízení vzniklo na základě návrhu Ladislava Chládka.

„Pracoval jsem dřív pro řadu jiných pivovarů, projektoval jsem například 5,5 kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v O2 aréně v Praze,“ popisuje.

Poté jsme provedeni celým zázemím. Procházíme kolem kvasných a ležáckých tanků, vířivé kádě až ke kotli pro výrobu páry, lahvovnu a CIP stanici. Pivovar je skutečně malý, prohlídka netrvá ani čtvrt hodiny.

7013171-praha-pivovar-zemedelska-univerzita-reportaz_galerie-980Výuka praxí 

Pivovar vznikl primárně za účelem výuky a výzkumu. O tom svědčí i studenti přítomní přes prázdniny v pivovaru, se kterými se setkáváme.

„To jsou naše pomocné vědecké síly,“ vysvětluje Ladislav Chládek. V akademickém roce studenti v rámci výuky pod dozorem Ladislava Chládka vaří pivo.

Primárně byl pivovar zřízen pro výuku studentů oboru Technologická zařízení staveb, postupem času se však jeho výuková činnost dále výrazně rozšířila. V současnosti realizuje řadu předmětů jak pro české, tak i zahraniční studenty, u kterých je výuka velmi oblíbená.

Z absolventů budou projektanti 

„Z cizinců jsou to nejčastěji Němci, kteří přijíždí v rámci Erasmu,“ popisuje sládek. Dvousemestrální předměty vyučované v angličtině už absolvovalo více než 250 posluchačů. „Z našich absolventů nebudou sládkové, ale projektanti, učíme je technickou stránku věci,“ vysvětluje Ladislav Chládek.

Kromě toho slouží školní pivní laboratoř výzkumu v rámci absolventských prací. Do současnosti byl Ladislav Chládek úspěšným vedoucím 27 závěrečných bakalářek či diplomek.

Pivovar je také propůjčován praxím střední průmyslové škole v Podskalské ulici.

„Zavítají sem jednou týdně na 8 hodin, za tu dobu zvládnou udělat tak jednu várku,“ komentuje Sládek.

Za Jeníkem jedině na Suchdol 

Suchdolský Jeník je pivo českého typu. Pivovar vaří tmavý, polotmavý a světlý dvanáctistupňový ležák.

„Takové pivo už v žádném velkém pivovaru nenajdete,“ podotýká sládek.

Jeník totiž v kádích odpočívá 3 až 4 měsíce. Při různých příležitostech pivovar vaří i speciály. Přestože se studenti teprve postupy v praxi učí, pivo má vždy stejnou chuť.

„To si ohlídám,“ směje se Ladislav Chládek. Jeník už získal také řadu ocenění, nejnověji v květnu stříbrnou medaili za tmavý a polotmavý ležák na VI. Ústeckém pivním jarmarku. Nasnadě je otázka, která musí trápit každého návštěvníka. Kde je možné pivo ochutnat? „Stáčíme ho do sudů a do lahví, zajít si na něj můžete do místní restaurace nebo pro lahve do univerzitního obchodu,“ vysvětluje Ladislav Chládek.

Pivovar ČZU

Pivovar byl otevřen v dubnu v roce 2006, letos tedy oslavil již 10 let.

Roční kapacita pivovaru je 300 hektolitrů, v jedné várce se uvaří 10 hektolitrů. Výrobou piva navazuje na tradici bývalého suchdolského pivovaru na Brandejsově statku, který patřil Emauzskému klášteru v Praze.

Suchdolský Jeník je nefiltrované a nepasterizované pivo se zákalem vytvořeným kvasinkami. Výukový a výzkumný minipivovar je součástí Katedry technologických zařízení a staveb Technické fakulty ČZU

http://prazsky.denik.cz/

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna