Taneční aktuality slaví desetileté výročí a jako dárek si nadělily Databázi tance

Internetový časopis Taneční aktuality, jehož redakce sídlí na Praze 6, je všeobecně známým médiem působícím na poli českého tance, cirkusu a pantomimy. Na jeho stránkách se denně objevují aktuální zprávy a recenze na premiéry nebo také přehled workshopů a konkurzů. Letos slaví své kulaté narozeniny – je mu deset let! V dnešní době, kdy existuje minimum odborných tanečních periodik a státní dotace na kulturu se stále snižují, se jedná o velký úspěch.

Jakých bylo těch deset let a co si pro nás ke svému výročí Taneční aktuality připravily, jsme si povídali s šéfredaktorkou časopisu Lucií Hayashi a koordinátorkou nového projektu Databáze tance Danielou Machovou.

■ Jak byste zhodnotily těch uplynulých deset let?

LUCIE HAYASHI: Nebylo to vždy jednoduché, každoroční finanční nejistota trochu demotivuje od dlouhodobého plánování, nikdy totiž nevíme, zda na další rok chod redakce zajistíme, nebo ne. Ale teď, když se ohlédnu zpět a vidím, jak se naše studentská snaha přerodila v uznávané profesionální médium, myslím, že to nebylo zbytečně investované úsilí a energie.

lucie-hayashi-foto-martin-macoun■ Chystáte v roce oslav nějaké novinky nebo změny?

L. H.: Taneční aktuality jsou internetovým portálem, což s sebou nese jistou úroveň anonymity, a to bychom rádi změnili. V rámci oslav, které v letošním roce probíhají, plánujeme i nadále mnoho akcí. Jsou to například setkání s odbornou i laickou veřejností, kde budou naši čtenáři mít možnost se s námi osobně poznat nebo se dozvědět více o každodenním chodu redakce. První setkání proběhlo již koncem února ve Studiu Alta a bylo pro nás velmi zajímavou zkušeností. Další plánujeme na podzim jako oslavu desátých narozenin. Hlavní novinkou ale rozhodně je spuštění zcela nového projektu, který v nás již několik let uzrával, a tím je Databáze tance.

 

 

 

 

■ Projekt Databáze tance zní velmi slibně. Můžete nám přesněji říci, o co se jedná?

DANIELA MACHOVÁ: Naším záměrem je ještě více naplňovat naše motto – být orientačním bodem ve světě tance a zároveň nějakým způsobem sjednotit tuto roztříštěnou oblast. Projekt Databáze tance tedy usilujete o to, stát se skutečnou on-line platformou českého tance. Na tomto webovém portálu se budou postupně shromažďovat veškeré podstatné kontakty a informace o tanci a pohybovém divadle. Tyto údaje jsou navíc už nyní veřejně dostupné a zadarmo.

daniela-machova-soukromy-archiv■ Nějaké databáze tance už přece existují. Proč vytváříte další? V čem je ta vaše jiná?

D. M.: Jedinečnost naší databáze vidíme především ve dvou aspektech. Tím prvním je unikátní a možná poměrně ambiciózní šíře tematického záběru. Databáze bude obsahovat informace o divadelních scénách, uměleckých souborech a festivalech. Zároveň ale bude on-line katalogem, budete v ní moci najít kontakty na produkční jednotky, umělce (tj. interprety, choreografy, režiséry, dramaturgy apod.) nebo taneční publicisty.

Bude tak fungovat jako profesní síť a jejím cílem bude usnadnit vzájemnou spolupráci. Další důležitou součástí bude také databáze subjektů zajišťujících vzdělávání, a to na všech úrovních, tedy od základních uměleckých škol a soukromých tanečních studií, přes konzervatoře až po vysoké školy v celé republice. Do budoucna plánujeme zahrnout i taneční literaturu a přehled tanečních a pohybových představení.

L. H.:: Databáze bude navíc fungovat napříč jednotlivými tanečními žánry. Chceme konečně prolomit komunikační bariéru mezi představiteli těchto různých stylů. Naše databáze obsahuje nejen informace o uměleckém tanci a pohybovém divadle, ale například i o široké paletě street dance, společenských nebo lidových tanců.

■ Jak webový portál databáze funguje? Může se přihlásit kdokoli, nebo půjde o předem vybrané umělce a školy?

L. H.: Databáze je skutečně otevřená všem, plně v kompetenci jednotlivců a subjektů, které se do ní chtějí zaregistrovat. Samovolná registrace se týká všech kategorií, tedy jak umělců či souborů, tak i základních uměleckých škol a tanečních studií.

■ Databázi jste spustili poměrně nedávno. Jaký je dosavadní ohlas?

L. H.: Databázi tance jsme spustili v rámci partnerského festivalu Česká taneční platforma 2016 (20.–25. dubna), kde jsme získali první pozitivní reakce od zahraničních promotérů. Vzápětí jsme obdrželi mnoho dalších, nutno dodat opět pozitivních ohlasů od samotných umělců, kteří tvrdili, že na něco takového již dlouho čekali. A pak se také projevil nebývalý zájem z komerčního sektoru a oblasti zájmového vzdělávání.

Hned v prvních týdnech po spuštění platformy se registrovala mnohá taneční studia vyučující street dance či břišní tance nebo také základní umělecké školy z celé České republiky

D. M.: V současné době se blížíme k hranici 200 zaregistrovaných subjektů a náš plán je veliký – do konce roku bychom rádi uvítali ještě dalších 100 subjektů v naší databázi.

 

http://www.tanecniaktuality.cz/

 

redakce-tanecnich-aktualit-foto-ladislav-benes

Redakce Tanečních aktualit, foto Ladislav Beneš.

 

Mgr. MgA. Lucie Hayashi, Ph.D.

Absolvovala doktorské studium taneční vědy na HAMU a japonská studia v Ústavu Dálného východu FF UK v Praze. Dlouhodobě se zabývá odborným výzkumem japonského tance a divadla, je zaměstnána jako tajemnice katedry tance HAMU a asistentka režie opery ND Praha. Je jednou ze zakladatelek a od roku 2010 šéfredaktorkou Tanečních aktualit.

MgA. Mgr. Daniela Machová

Vystudovala sociologii na FF UK v Praze a taneční vědu na HAMU, kde momentálně pokračuje v doktorském studijním programu se zaměřením na společenský tanec. V Tanečních aktualitách pracuje od roku 2007 jako redaktorka i produkční manažerka. Nyní je také koordinátorkou nového projektu Databáze tance – on-line platformy českého tance.

 

Autor: Josef Bartoš

 

Lucie Hayashi, foto Martin Macoun

Daniela Machová, soukromý archiv

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna