Auta musí z Prahy ven. Do centra budou moci vjet jen elektromobily, říká primátorka Krnáčová

Historické centrum Prahy by mělo v budoucnu patřit pouze elektrické městské dopravě a soukromým elektromobilům. Primátorka Adriana Krnáčová zdůrazňuje, že nemá nic proti autům, ale Praha by podle ní měla být hlavně příjemným místem k životu. Chce také vybudovat tisíce nových parkovacích míst, přichystat stavbu nové radnice a muzea moderního umění, které by se podobalo slavnému Guggenheimovu muzeu v New Yorku.

Jako bývalá šéfka protikorupční organizace Transparency International a významná členka vládního hnutí ANO ale musí sledovat i „velkou“ politiku, což ji ne vždy těší.

■ Co říkáte na čerstvě schválený zákon o střetu zájmů, který zakazuje ministrům vlastnit média a zapovídá firmám, v nichž ministr drží aspoň čtvrtinový podíl, získávat dotace a státní zakázky?

Je to pozitivní. Souhlasím s tím zákonem.

■ Kdybyste byla ve sněmovně, hlasovala byste pro tento zákon?

Být ve sněmovně, budu respektovat rozhodnutí klubu.

■ Rozhodnutí ANO bylo hlasovat proti.

Jsem loajální k naší straně, takže bych hlasovala proti. Ale jak jsem už řekla, a za tím si stojím, můj osobní názor je, že je to dobře, když takový zákon budeme mít. Nyní to ale nemohu hodnotit. Ten zákon musí vejít v platnost a musí se vyhodnotit v pilotním projektu.

 

„…principy politika se řídí podle kontextu.

A pak můžete do kontextu

aplikovat svoje principy.

Ale třeba v Praze si koalici

s komunisty nedokážu představit.“

 

■ Co je ten pilotní projekt?

Bude fungovat třeba dva roky a pak mohu odpovědět, zda je funkční, nebo ne.

■ Takže pilotní projekt je Andrej Babiš.

Ne, pilotní projekt je trvání toho zákona.

■ Andrej Babiš nevyloučil koalice s komunisty. Řekl, že by je nedokázal přehlížet. Jak se k tomu stavíte vy?

V Praze koalici s komunisty nemáme a nyní ta otázka není namístě. Řešili bychom to v situaci, kdy by to nastalo, ale ne teď. Výrok Andreje Babiše nechci hodnotit.

■ Není to principiální záležitost?

Ne, ta situace nyní neexistuje. Když nastane, tak se tím budu zabývat a budu uvažovat, zda je to pro mě principiální otázka v kontextu situace, která nastane.

■ Principy se ale neřídí podle kontextu. Od toho to jsou přece principy.

Ne, principy politika se řídí podle kontextu. A pak můžete do kontextu aplikovat svoje principy. Ale třeba v Praze si koalici s komunisty nedokážu představit.

■ Minulý týden padly tresty v kauze Opencard. Jak vnímáte, že k podmíněným trestům byli odsouzeni mimo jiné vaši předchůdci Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček? Jsou to ti viníci?

Nejsem právník, nemohu se k tomu vyjádřit. Každopádně si myslím, že je škoda, že nejsou souzeni ti, kteří za ten projekt reálně mohli a kteří jsou strůjci nešťastných nákladů 1,7 miliardy korun. Na druhou stranu moji předchůdci mohli přejít na papírové jízdenky a nemuseli se nechat terorizovat firmou, která město vydírala.

My jsme problém zdědili ve stejné podobě jako oni, mohli jsme se také nechat vydírat, ale neudělali jsme to.

■ Měl tedy podle vás u soudu stát Pavel Bém z ODS, za jehož primátorování Opencard vznikla?

Nevím, zda Pavel Bém, ale určitě lidé, kteří ten projekt připravili a nutili ho, aby to prosazoval. Ti tam mají být.

 

„Minulý týden premiér Sobotka

svolal setkání, kde se řeklo,

že všichni už považují

obchvat za prioritní stavbu.“

 

■ Nedošla kriminalizace politického rozhodování příliš daleko? Neříkáte si také někdy, že jste jedno hlasování od toho, abyste se dostala „do tepláků“?

Může se to tak jevit a možná to tak je. Ale nemám dostatečný vhled do jednotlivých příběhů, abych mohla říct ano nebo ne. Samozřejmě mi to hned můžete vrátit a říct, že když jsem byla šéfkou Transparency, měla jsem jiné názory: ano, měla, nevěděla jsem, jak to funguje a neznala tíhu odpovědnosti.

Když zdědíte administrativu se všemi nešťastně nastavenými projekty z minulosti, máte dvě možnosti: rozhodnout špatně a méně špatně. Ale rozhodně ne dobře. A pak se vystavujete tomu, že náhled na to není úplně pozitivní. Kdybyste ale nerozhodli vůbec, poškodíte město.

■ Co rozhodování o pražském obchvatu? Stále chybí.

Děláme všechno, aby se zrealizoval. Minulý týden premiér Sobotka svolal setkání, kde se řeklo, že všichni už považují obchvat za prioritní stavbu. To jsem si docela oddechla. Premiér navíc řekl, že na obchvat získá národní zdroje. Chtěla jsem ještě prosadit zmocněnce pro tu stavbu. Toho premiér odmítl, ale budeme mít alespoň pracovní skupinu.

■ Vy v ní budete?

Myslím, že mě tam moc nechtějí. Trochu bych je hnala. Ale myslím, že to půjde dobře.

■ Takový slib asi Pražanům nebude stačit. Jak jim vysvětlíte, že v devadesátých letech se mluvilo o tom, že obchvat bude hotový do roku 2010, a pořád nic?

Já jim to mám vysvětlovat? To není pražská stavba. My udělali všechno, bohužel stát ne. Já nemohu Pražanům slíbit, že postavím obchvat. Nemám to v kompetenci. Kdybych měla, tak to udělám. Když jsme sem přišli, nenašli jsme zde žádné projekty kromě Radlické radiály. Projekty není možné udělat z roku na rok.

Když půjde vše dobře, koncem roku 2018 se může kopnout do země.

■ Vzrušení v Praze vyvolávají modré parkovací zóny. Neměla by Praha mít jednotný systém parkování?

Kdybych o tom nic nevěděla, tak řeknu: Jasně! Ale protože jsme chtěli vyjít vstříc starostům městských částí, aby se rozhodli, zda zóny chtějí, nebo nechtějí, tak je to takhle. A kdo si vlastně stěžuje na zóny? Ne rezidenti, ale ti, kdo bydlí jinde a nemají kde zaparkovat.

My jsme potřebovali řešit problémy rezidentů, kteří jsou zde trvale hlášeni a platí daně tady v Praze. Když chce někdo přijet do Prahy, může jezdit hromadnou dopravou. Proč mám každému garantovat parkovací stání?

 

„Já nemohu Pražanům slíbit,

že postavím obchvat.

Nemám to v kompetenci.

Kdybych měla, tak to udělám.“

 

■ Slyšeli jsme dobře, že ty statisíce lidí, kteří jezdí do města za prací, jsou vám úplně jedno?

Samozřejmě že nejsou. Ale záchytná parkoviště měla už dávno stát! Co dělali dámy a pánové před námi? Já jsem primátorka Prahy, ne hejtmanka Středočeského kraje, takže je pro mě důležité vyjít vstříc Pražanům a až sekundárně těm, kteří sem dojíždí.

Je ale pravda, že nejsou záchytná parkoviště s dostatečnou kapacitou. Pracuji na tom, aby byla. V úterý jsem mluvila se starostou v Běchovicích, kde je velké prostranství. Tam by mohlo vzniknout parkování. Máme připravené i stavby parkovacích domů na Zličíně a Černém Mostě. Chtěla bych udělat i záchytné parkoviště na Dlouhé Míli. A máme další možnosti pod Prašným mostem a Letnou, kde jsou garáže, které byly vytvořené při stavbě Blanky. Budou to dohromady tisíce nových parkovacích míst.

■ Jsou modré zóny dobře vyřešené?

Souhlasím, že nejsou technicky dobře připravené. Ale za to může naše příspěvková organizace Technická správa komunikací, která už dlouho není řízená. Nedávno bylo na ředitele výběrové řízení, ale nebylo možné nikoho vybrat. Ani jeden z pánů nebyl schopný odpovědět ani na to, kolik má Praha městských částí.

■ Co se má a nemá stavět v Praze, pokud jde o dopravní stavby?

Nebudeme to dělat, jako se to dělalo. Chceme se podívat na to, co je efektivní. A ne tady stavět tunel (tunel Blanka, pozn. red.), který vede odnikud nikam a působí zásadní problémy v Praze 6. Všichni to chtěli mít otevřené, tak to máme.

My jsme věděli, že to bude působit potíže. Měli jsme analýzy, které to potvrzovaly.

■ Jak chcete dál omezovat pohyb aut v centru Prahy?

Chtěli bychom umožnit v budoucnu vjezd do nejužšího centra Prahy jen elektromobilům.

Ale není to jednoduché. Jsou problémy například s nabíjecími stanicemi, takže musíme vést diskusi s památkáři. Ale věřím, že to nakonec půjde. Samozřejmě musíme definovat přesný rozsah nejužšího centra.

Obecně myslím, že budoucnost je v elektromobilitě. A už za tři roky bychom mohli rozjet pilotní projekt elektrické MHD v centru. Máme metro, tramvaje a chtěli bychom mít v nejužším centru jen elektrobusy. Současně připravujeme pilotní projekt elektromobilů − chceme je nakoupit jako referentské vozy a jejich provoz vyhodnotit.

■ V centru jste zakázali provoz segwayů. A jezdí pořád.

To mě trápí taky. Když jsme schvalovali nařízení, byli jsme ujištěni, že do šedesáti dnů budou umístěny příslušné značky se zákazem. Pak nám kolegové z Technické správy komunikací řekli, že se spletli a nebude to za šedesát, ale devadesát dnů.

Co jsme měli dělat? Snažili jsme se aspoň ve spolupráci s Prahou 1 umístit dočasné dopravní značky, které by zamezily ve vjezdu segwayistům, ale Praha 1 nejdříve řekla, že to neudělá, protože by značky někdo ukradl. Já na tom ale pořád trvám − je jasné, že pokud jsme takové nařízení schválili, musíme ho také vynutit. Doufám, že tam do konce září dočasné značky budou.

■ Chcete udělat z Prahy „smart city“. Co si pod tím představit?

Projekt jsme rozdělili na čtyři části. Oblast energetiky, dopravy, poskytování elektronických služeb veřejnosti a kreativní průmysl. Například bychom chtěli mít mobilní aplikaci, která by dostala turisty i mimo centrum Prahy. Bude to fungovat podobně jako Pokémon Go. Chodíte po městě, v aplikaci vyskakují zajímavé budovy, k nim se dočtete příběh. A zároveň získáte body, za které dostanete třeba slevu v restauracích. Chceme turisty dostat třeba na Letnou nebo jiná místa, která jsou krásná a zatím nejsou turisticky navštěvovaná.

■ Co dál?

Chceme udělat inteligentní osvětlení, které by svítilo, jen když je to potřeba. Sloupy by měly být také osazené senzory, které by sbíraly data o pohybu automobilů či stavu ovzduší. Do konce roku chceme také rozšířit kartu Lítačka do mobilní aplikace. Spolupracujeme i s kartovými společnostmi, abychom mohli dostat Lítačku přímo do platebních karet.

Chystáme i elektronizaci veřejné správy. Inspiruje nás to, co jsme viděli v Šanghaji. Tam už lidé komunikují s úřady skoro výhradně elektronicky. Do konce roku chceme připravit k elektronizaci alespoň dvě nebo tři agendy.

 

„Chceme také,

aby v Praze vzniklo

muzeum moderního umění.

Architektonická soutěž

by mohla být do poloviny

příštího roku.“

 

■ Nepotřebuje Praha nějakou novou moderní budovu? Poslední, co tady vzniklo, byl Tančící dům…

Máte samozřejmě pravdu. Šance tady byla. Měli jsme krásný projekt knihovny Jana Kaplického. Jen politická zbabělost a naprostá nekompetentnost zabránila stavbě. Ale k tomu, co chystáme. Chceme novou radnici. Proběhne na ni mezinárodní architektonická soutěž. Nyní se hodnotí dvě místa − Na Knížecí na Smíchově a Florenc. Praha 6 navíc nabízí místo, kde měla stát stavba „Lední medvěd“. Zároveň zadáváme designérskou soutěž na městský mobiliář.

Chceme také, aby v Praze vzniklo muzeum moderního umění. Architektonická soutěž by mohla být do poloviny příštího roku.

■ Jak by takové muzeum mělo vypadat?

Chci, aby to bylo něco jako Guggenheimovo muzeum v New Yorku nebo Muzeum Jeana Tinguelyho v Basileji.

■ Zatím to bohužel vypadá, že jediné nové, co může v Praze vzniknout, je ruské kolo na Smíchově…

Praha další ruské kolo nepotřebuje. Zvláště na takovém místě.

Potřebujeme kultivovaný veřejný prostor, kde se lidé cítí dobře. Ale poslední slovo ať řeknou památkáři.

■ Jak často své kroky probíráte s Jaroslavem Faltýnkem a Andrejem Babišem?

Naposledy jsme mluvili dnes (rozhovor vznikal ve středu – 14. září – odpoledne). My si hodně píšeme esemesky a telefonujeme si. Sejdeme se jednou za dva týdny.

■ Co říkáte hlasům, které říkají, že magistrát nevedete vy, ale Jaroslav Faltýnek, jemuž stojí za zády Babiš?

Své kroky konzultuji s lidmi, kterých si vážím, a těchto dvou si shodou okolností vážím. A když si někdo myslí, že pan Faltýnek má ještě čas řídit Prahu, no tak s tím nic neudělám.

■ Vydrží vám koalice, která se už jednou málem rozpadla?

Je podstatně stabilnější, než tomu bylo dřív. Všechny ty lidi mám osobně ráda. To, že mají jiný názor na určité agendy, je pochopitelné. Jsou z jiných stran a vidí svět jinak. Vážím si toho, že jsme schopni se pobavit a dohodnout se. Doufám, že vydržíme do voleb.

 

Adriana Krnáčová (57)

  • Narodila se v Bratislavě.
  • Vystudovala vědu o výtvarném umění a jazyky na Univerzitě Komenského v Bratislavě.
  • Na DePaul University v Chicagu získala titul MBA.
  • V letech 1991 až 1995 byla ředitelkou Sorosova centra pro současné umění v Bratislavě.
  • V roce 2000 začala pracovat pro českou pobočku Transparency International, odkud odešla po sedmi letech.
  • Od března do listopadu 2014 zastávala funkci náměstkyně ministra vnitra ČR. Od té doby je primátorkou hlavního města Prahy.
  • Je rozvedená. Má tři děti.

 

Zdroj: Hospodářské noviny, 16. září 2016

Foto: HN – Václav Kozák

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna