Gerhard Richter: Domplatz, Mailand. Foto Sothebys

Richter visí v Lidicích

Olejomalba německého výtvarníka Gerharda Richtera Domplatz, Mailand (Katedrální náměstí, Milán, 3×3 metrů) z roku 1968 ustavila v listopadu 2016 nový rekord na aukci v New Yorku. Prodala se za 37,1 milionu dolarů (932 milionů 471 400 Kč), což je absolutně nejvyšší cena zaplacená na aukci pro žijícího umělce. Jeho díla jsou v cenné sbírce Lidické galerie, o čemž píše následující příspěvek.

 

Věděli jste, že jeden z nejvýznamnějších obrazů u nás je vystaven v Lidicích? Je to nejcennější dílo světového poválečného umění, které se nachází v Čechách. Jmenuje se Onkel Rudi (Strýc Rudi), je odhadován na 8 milionů EUR a je dílem pravděpodobně nejdražšího žijícího umělce na světě – Gerharda Richtera (*1932).

 

Obraz Gerharda Richtera s názvem Strýc Rudi. Olej na plátně. Zdroj: webové stránky Památníku Lidice – audioprůvodce

Obraz Gerharda Richtera s názvem Strýc Rudi. Olej na plátně.
Zdroj: webové stránky Památníku Lidice – audioprůvodce

 

Příběh

Jak je možné, že se k nám takový obraz dostal do stálé sbírky? Příběh začíná už v roce 1942. Britský lékař a politik sir Barnett Stross byl tak pohnut tragickým osudem Lidic, že okamžitě zahájil kampaň s názvem „Lidice Shall Live“ shánějící prostředky na novou výstavbu obce, což se mu jak víme povedlo. Protože umění společnost zakládá, požádal také umělce z celého světa, aby Lidicím ze solidárnosti věnovali některé své dílo. Toto bylo dovršeno v roce 1967 – s úmrtím sira Strosse a rok před okupací Československa.

 

5 důvodů proč je lidická sbírka zajímavá

Protože obsahuje 500 uměleckých předmětů z 29 zemí. Mnoho z děl je paradoxně z Německa. Ta přivezl tehdy začínající, dnes už ovšem světový „pan“ galerista René Block z Berlína v roce 1968, doslova za pět dvanáct…

Protože tito umělci před 50 lety rozhodně nebyli na vrcholu aukčních žebříčků. Dnes se ale jejich práce prodávají za sta tisíce a miliony. Ponaučení: sbírej a nakupuj umění s láskou a ono se to dřív nebo později zúročí (což platí o většině činností).

Protože se pohybujeme kolem 60. let 20. století, kdy se formoval konceptualismus. Opravdový konceptualismus. Žádné konzervativní realistické malby zde proto nehledejte.  Konceptuální umění je postavené na myšlence, nikoliv na tradici výtvarného umění, a proto ho podle návodu může stvořit každý. Ano, koncept znamená to, že si třeba otevřete výstavu, na které jsou k vidění jen holé zdi, své obrazy prohlásíte za neviditelné a celou expozici nazvete „Prázdno“ – přesně tak to udělal Yves Klein v roce 1958.

Protože tam uvidíte třeba také dílo od pána, který si v roce 1965 potřel hlavu medem, posypal se zlatem a rozprávěl takto s mrtvým zajícem. Ten stejný pán zabalený do plsti předčítal takto v roce 1974 v New Yorku poezii živému kojotovi. Jmenuje se Joseph Beuys (1921 – 1986) a řadí se k dvacítce nejvýznamnějších výtvarníků světových aukčních síní.

Protože do této světové sbírky přispěli také čeští výtvarníci – Olbram Zoubek, sestry Válovy, Pravoslav Kotík, František Jiroudek a další.

 

Exponát Josepha Beuyse s názvem Pro Lidice. Zdroj: webové stránky Lidické galerie

Exponát Josepha Beuyse s názvem Pro Lidice.
Zdroj: webové stránky Lidické galerie

 

Kdo je Richter?

Gerhard Richter (1932) je malíř. Maluje obrazy abstraktní i hyperrealistické. Přesto by se dal možná zařadit do směru německého expresionismu. Zobrazení pocitu je zásadní a je třeba ho ukázat v jeho bezprostřednosti, syrovosti a neidealizovanosti. Klidně i v disharmonii, avšak jasně a obnaženě. Richter kombinuje malbu s fotografií, mnoho děl je monochromních – to znamená, že nejsou barevná.

 

V nedávné podzimní londýnské aukci Sotheby´s bylo vydraženo Richterovo abstraktní plátno „Garten“ za 10,2 milionů liber. Vydražitelem tohoto nádherného obrazu by měla být CEFC Europe s centrálou v Praze.

Malba Garten od Gerharda Richtera vydražená v podzimní večerní aukci v Sotheby´s v Londýně. Zdroj: webové stránky aukční síně

Malba Garten od Gerharda Richtera vydražená v podzimní večerní aukci v Sotheby´s v Londýně.
Zdroj: webové stránky aukční síně

 

Jiné z autorových děl s názvem „Helga Matura se svým snoubencem“ bylo možné vidět až do 27. listopadu 2016 v galerii Rudolfinum na výstavě Loni v Marienbadu.

 

Obraz Gerharda Richtera Helga Matura se svým snoubencem na výstavě Loni v Marienbadu v Rudolfinu. Zdroj: Autorka se svolením kustoda galerie

Obraz Gerharda Richtera Helga Matura se svým snoubencem na výstavě Loni v Marienbadu v Rudolfinu.
Zdroj: Autorka se svolením kustoda galerie

A kdo je vlastně Strýc…?

Obraz vlastního strýce v uniformě Wehrmachtu namalovaný podle fotografie a darovaný Lidicím. Do tématu nezasvěcení by si mohli myslet, že jde snad o výsměch či pokus o kontroverzi. Není tomu tak.

 

Nejen Richter, ale i jiní němečtí výtvarní z generace, které se nějak dotkly činy Hitlera, se museli potýkat s podobně jednostranným pohledem. Minulost je součástí historie, nelze ji smazat, jen ji s důsledky přijmout a poučit se z ní. Obraz je příkladem reflexe národní minulosti. Vypovídá o smrti, bolesti a vzpomínkách. Je reakcí na násilí a nesvobodu. Malba, který vypadá jako neostrá rozmazaná fotografie, může odkazovat ke skutečnosti, která je skrze naše vnímání nezřetelná a nejasná.

 

Obraz je neustále na cestách. Nyní v ZKM Karlsruhe, před tím v Bruselu. Než se vydá do Austrálie a Japonska, pobude chvíli v Čechách – od 20. dubna do 20. září 2017 bude k vidění v Národní galerii v Praze. Do lidické galerie se ovšem přes to vypravte. Po dobu nepřítomnosti originálu ho totiž zastupuje jeho dokonalá kopie a k vystaveno je také mnoho dalšího ze současného světového výtvarného umění.
Závěrem

Příští rok oslaví sbírka 50. výročí od svého založení. Expozice bude reinstalována a od června 2017 bude k vidění nových 45 nových prací, které byly dosud uloženy v depozitu.

 

Galerie je až na několik svátků otevřena denně od 9:00 do 16:00/17:00 (dle ročního období). Vstupné je vskutku lidové – 90,- za dospělého jde skousnout…

 

Podrobnější informace včetně audio-prohlídek jsou k dispozici přímo na stránkách galerie.

S díky paní Mgr. Lubě Hédlové, kurátorce Lidické sbírky.

 

Leták k připravované výstavě Remember Lidice pro rok 2017

Leták k připravované výstavě Remember Lidice pro rok 2017

 

 

Zdroj: http://www.ruzove-bryle.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna