Foto Martina Homoly.

V Lidicích Martin Homola a Michal Fiala: Spectaculum aneb jak se žije umělci

Společná výstava dvou tvůrců, Martina Homoly a Michala Fialy, představí na vernisáži 14. prosince v 18:00 hodin, v 1. paře Lidické galerie, jejich tvorbu z oblasti fotografie, volné grafiky a užité grafiky. Oba autoři jsou zároveň přátelé a společně pracují na různých projektech, z nichž některé jsou představeny i na této výstavě. Potrvá do 30. dubna 2017.
Stmelujícím prvkem je přitom nejen toto přátelství, ale zároveň tematizace vztahu jejich volné tvorby – a tvorby, „která je živí“.

Martin Homola je skvělý reportážní a dokumentární fotograf, který nejen že přemýšlivým a zároveň výstižným způsobem umí zachytit na svých cestách život v různých kulturách, ale snadno se dostane i do blízkosti osobností z oblasti umění, hudby, filmu nebo i politiky. Odtud jeho portréty nebo „momentky“ s Davidem Lynchem, Laurie Andersonovou, papežem Františkem, skupinou Rolling Stones, Radůzou nebo Jaroslavem Nohavicou. Neméně přesvědčivě ale vyznívají i portréty lidí veřejně neznámých.

csm_3_04_81c565b16f      csm_2_07_799fd1b0a5

csm_4_11539b9923     csm_zelivskeho_2_0d7181029d

 

Michal Fiala je zase bravurní kreslíř, který ve své volné tvorbě nejvíce používá právě černou linku – a to jak v kresbě, tak v linorytu, leptu a současně i v počítačové grafice. Tuto pro něj automatickou dovednost s lehkostí předvádí v širokém spektru storyboardů, plakátů a další užité grafiky.

Koncepce výstavy si pohrává s balancováním mezi přístupy volné tvorby a propagace nebo reklamy a vybízí k zamyšlení, na co se tyto přístupy zaměřují a jaké postupy ke svému cíli využívají. Jak na nás obě oblasti působí esteticky? Umíme rozpoznat vizuální prvky v dílech, které na nás působí, a případně nás ovlivňují nebo s námi mohou i manipulovat?

csm_7_03_825e956563     csm_6_05_3003014838

csm_9_03_739acb4083     csm_10_05_d73e0529a1

Martin Homola působil od roku 1990 jako fotograf Lidových novin a hudebního měsíčníku Rock & Pop, později jako fotoreportér České tiskové agentury a šéf fotooddělení časopisu Kinorevue. Od roku 1997 je na volné noze jako reklamní fotograf spolupracující s agenturami v oblasti reklamy, módy, portrétu, architektury, reportáže, produktové fotografie, obalů hudebních nosičů a knih. Dlouhodobě spolupracuje s Jaromírem Nohavicou, Karlem Plíhalem, Radůzou, Lenkou Filipovou,  skupinami  Chinaski, Nerez a dalšími.
Je držitelem 3. ceny Czech Press Photo z roku 1995 v kategorii Každodenní život.
Je členem poroty Mezinárodní dětské výtvarné výstavy v Lidicích.

Michal Fiala vystudoval malbu a grafiku na pražské AVU. Pracovně působil jako art director společností MARK/BBDO, Ogilvy&Mather a Young&Rubicam. Od roku 2001 působí na volné noze jako ilustrátor.

Zdroj: Lidická galerie

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna