Žebrované manžetové náramky, část výbavy hrobu objeveného v Tursku v roce 1903, nyní v majetku Národního muzea

Odměna nálezcům předmětu únětické kultury nalezených v roce 2015

Třem poctivým nálezcům unikátního souboru předmětů z období únětické kultury vyplatí Středočeský kraj zaslouženou odměnu. Poklad objevili náhodně při procházce na čerstvě zoraném poli u obce Tursko v listopadu roku 2015 na okrese Praha–západ.

 „Poctivost se vyplácí a je třeba ji ocenit. Ne každý z nás mívá štěstí, tak jako tři nálezci z Turska, najít alespoň jednou za život poklad s vysokou kulturně historickou hodnotou. Našli celkem 150 kovových předmětů a jejich zlomků zhotovených převážně z bronzu a mědi, v menší míře i ze slitiny a stříbra. Odborníci ho označili za naprosto unikátní soubor, který byl uložen do země přibližně před čtyřmi tisíci lety. Odměna za odevzdání takové vzácnosti tudíž nálezcům právem náleží,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

 

 Kulturně historická hodnota nalezených kovových artefaktů ze starší doby bronzové byla odborným posudkem Archeologického ústavu Akademie věd ČR vyčíslena na 3 057 000 korun.

 

„Odměna bude nálezcům vyplacena ve výši 10 procent z celkové hodnoty nálezného, tedy 305 700 korun. U předmětů z drahých kovů se navíc hodnota stanovuje podle ceny materiálu, v tomto případě jde podle Puncovního úřadu o částku 71 399 korun, takže celkem nálezci dostanou 377 099 korun,“ vyčíslil výši odměny náměstek pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek (Nezávislí Středočeši).

Nalezená dýky s pochvami

Nalezená dýky s pochvami

 

Odevzdaný nález se stal majetkem Středočeského kraje. Momentálně je uložen v depozitáři ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

„Je to skvělý přínos pro muzea či galerie a rozšíření jejich expozic. To, v jaké velikosti byl soubor nalezen, je i pro odborníky skutečný poklad,“ komentovala nález ředitelka muzea Zita Suchánková. Po odborném vyčištění se poklad stane součástí expozice roztockého muzea.

 

 

 

 

 

Zdroj: web Středočeského kraje, foto: Týden

Více:

https://www.researchgate.net/publication/257774877_Naramky_z_Turska-Tesiny_Nekolik_pohledu_na_unikatni_sperk_uneticke_kultury

 

https://www.muzeum-roztoky.cz/skoly-archeologie.php

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna