Důsledek neexistence okruhu: Spořilovskou ulici odhluční střecha

Nad dopravou silně zatíženou Spořilovskou ulicí by mohla v budoucnu vyrůst střecha. Tato několik let stará myšlenka si klade za cíl vyřešit místní problémy s hlukem. Nad touto ulicí by také mohl vzniknout nový park. Z tohoto důvodu se radnice Prahy 4 chystá na setkání s místními obyvateli.

 

Praha 4 se dlouhodobě potýká s problematickou Spořilovskou ulicí. Alespoň jednou za čas tam proti špatným podmínkám protestují lidé s rouškami. Nyní by mohl nastat konec rušné ulice.

 

Každý den spojnicí mezi dálnicí D1 a Jižní spojkou projede až 50 tisíc vozidel oběma směry. Hlavním problémem jsou kamiony. Čtyřka se rozhodla problém řešit. Má v plánu ulici zastřešit. Auta by tak jezdila v podzemí, zatímco lidem by přibyla nová plocha, kde by mohli trávit volný čas.

 

Podle dříve zveřejněných informací překrytí vyjde na 3,6 miliardy korun.

„V rozpočtu hlavního města jsou peníze mimo jiné i na zakrytí Spořilovské. Letos by měl nastat výrazný posun v projektové přípravě, ale určitě ještě nebudeme žádat o stavební povolení,“ řekl nedávno Pražskému deníku náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Se zastřešením rušné komunikace už dříve nesouhlasili někteří dopravní experti. Podle nich je řešení právě v dostavbě Pražského okruhu, díky čemuž by ze Spořilovské zmizely kamiony. V ten moment je několik miliard korun na zastřešení komunikace zbytečných.

 

Rušná Spořilovská ulice v Praze 4, která je součástí nejhlučnějšího trojúhelníku v celé metropoli, se má zastřešit. Počítá s tím jedna z řady variant, které se snaží problematiku husté dopravy v oblasti vyřešit.

Místní úřad by rád na tomto zastřešení vybudoval nový park, který by fungoval jako spojnice zdejšího sídliště. Z tohoto důvodu chce radnice projednat s místními obyvateli možnosti toho, jak by nová relaxační zóna na Spořilově vypadala.

 

„Pro městskou část je velmi důležité, aby nad zastřešenou Spořilovskou ulicí vzniklo atraktivní, hojně využívané veřejné prostranství, které vhodně propojí obě části Spořilova,“ uvedla radní pro územní rozvoj Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/SZ).

 

V pátek 10. února proběhlo k tématu v budově Gymnázia Postupická veřejné plánovací setkání. Akce se zúčastnil také tým architektů, který podněty obyvatel zpracuje a představí na dalším setkání, které je v plánu během letošního jara.

 

Zdroj: Blesk a Pražský deník

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna