Odpověď starosty MČ Praha-Suchdol ing. Petra Hejla na interpelaci zastupitelů Marka Bora a ing. Ivana Vavříka

Dne 31. ledna 2017 otiskly SN text interpelace zastupitelů Marka Bora a ing. Ivana Vaříka, týkající se objasnění postupu při výběrovém řízení na provozovatele nebytových prostor v 1 NP budovy radnice Suchdolské náměstí 734/3, 165 00 Praha-Suchdol, který má v současné době v nájmu sdružení Kravál na větvi zastoupený Lucií Imlaufovou a Šárkou Urbanovskou. I následných smluvních ujednáních mezi MČ Praha-Suchdol a nájemcem. Dne 27. 2. 2017 na interpelaci odpověděl starosta ing. Petr Hejl, jehož odpověď otiskujeme.

1) Na jaře roku 2013 se na městskou část obrátily paní Urbanovská a paní Imlaufová s nabídkou využití prostor pro volnočasové centrum s širokým záběrem využití od maminek s dětmi až po seniory, ,…. prostor pro setkávání, odpočinek a kulturu – nekuřácká kavárna. Zde by nechyběl dětský koutek, čítárna s knihovnou a denním tiskem, ale i malé podium pro občasnou hudební, literární, dramatickou či jinou kulturní produkci. … Další částí projektu byla pravidelná volnočasová činnost prostřednictvím tvůrčích dílen (workshopů), výstav a pod….“Protože takovýto prostor s podobnou náplní na Suchdole dlouhodobě chyběl, rozhodla se Rada městské části vyhlásit záměr na pronájem uvedených prostor s účelem,, provozování klubové činnosti pro volnočasové aktivity, práci s dětmi a seniory a nekuřácká kavárna“. Záměr byl zveřejněn na úřední desce dne 25.dubna. K záměru se mohl kdokoliv vyjádřit a přihlásit. O nájem prostor projevilo zájem pouze o.s.Kravál z Roztok, další uchazeči se k tomuto záměru na využití uvolněných prostor nepřihlásili. Nikdo další se k záměru ani nevyjádřil. Rekonstrukci nebytových prostor hradilo v plném rozsahu o.s. Kravál, protože městská část neměla v tu dobu volné prostředky na rekonstrukci. V situaci, kdy se po zahájení nájemného vztahu ukázalo, že nezbytně nutné úpravy jsou podstatně rozsáhlejší oproti předpokládaným (zejm. nová elektroinstalace, nové rozvody vody a odpadu, přidání dvou WC, nové podlahy) a došlo ke zhodnocení majetku, rada městské části souhlasila s tím, že zhodnocení majetku ve výši

297.372,- Kč bude kompenzováno sníženým nájemným. Takovým způsobem by rada postupovala i ve vztahu k jiným nájemcům, kteří by investovali do majetku městské části a tento majetek svou investicí trvale zhodnotili.

Pokud jde o to, že již před zveřejněním záměru probíhala komunikace mezi potenciálními zájemci o pronájem a městskou částí, tak to je zcela běžné i v jiných případech. Pokud iniciativa k pronájmu majetku městské části vychází od konkrétního zájemce s konkrétním záměrem a pokud vedení městské části považuje navrhovaný záměr za smysluplný, definují  se podmínky pronájmu s ohledem na tento záměr. To,

Zda jsou podmínky pro městskou část výhodně formulované se ověří právě zveřejněním záměru. Pokud by se na základě zveřejnění záměru objevil zájemce,  který by městské části nabídl výhodnější podmínky nebo přišel i se zcela odlišným projektem, musela by Rada městské části zvážit, zda původně zamyšlený záměr obstojí právě s ohledem na povinnost nakládat s majetkem účelně a hsopodárně.

V daném případě se žádný zájemce neobjevil a dokonce ani nikdo nevyjádřil nesouhlas s navrhovanou podobou záměru.

 

2. Výše nájemného byla a je ovlivněna vstupními podmínkami záměru, které časově i prostorově omezují možnost standardního komerčního využití a dále průběžným umořováním investice do majetku MČ.

V případě výše nájmu v kavárně jej nelze srovnávat s komerčními nájmy jako např. v lékárně, výše nájmu byla předem stanovena městskou částí s cílem podpory spolkové a  klubové činnosti setkávání občanů a zajištění prostoru pro volnočasové aktivity. Podpora prospěšných činností formou zvýhodněného nájmu není v obcích i městských částech neobvyklá, např. podobné výše nájmu jsou uplatňovány pro podobné účely i sousední městskou částí Praha 6.

 

3. Uváděný schodek v příjmech městské části nevznikl, nájemné bylo ve zveřejněném záměru, přístupnému bez omezení všem subjektům, zvažováno a vyhlášeno s ohledem na požadované využití pronajímaného prostoru na podporu klubové a spolkové činnosti a také s ohledem na výši nájemného pro ostatní zájemce.

Schodek nevznikl ani následným snížením nájemného, protože toto snížení pouze kompenzuje zhodnocení majetku části ze strany nájemce. Pokud by nebyla investice kompenzována snížením nájemného, měl by nájemce při skončení nájmu nárok na finanční náhradu. Šlo by jen o jiný způsob, který by městská část cizí investici do svého majetku kompenzovala.

 

4. Rozpočet zpracovaný autorizovaným inženýrem byl jako základ pro stanovení kompenzace použit z důvodu snahy o objektivní ocenění provedených stavebních prací zhodnocujících budovu dle platného oficiálního ceníku stavebních prací URS a také pro možnost kontroly rozsahu jednotlivých provedených prací.

 

5. Zhodnocení majetku městské části je řádně uvedeno v majetkové evidenci městské části.

 

6. V případě pronájmu nebytových prostor bylo postupováno tak, aby tyto prostory byly využity pro zajištění činnosti, které byly a jsou považovány z hlediska městské části v dané době a v tomto prostoru za potřebné, tedy pro spolkovou a klubovou činnost, setkávání občanů a zajištění prostoru pro volnočasové aktivity.

V první řadě byly tyto prostory opakovaně a logicky nabídnuty za ještě nižší nájemné České poště v zájmu možnosti zkvalitnění jejich služeb a zlepšení zázemí. Prostory přizpůsobené pro lékárnu byly od poloviny roku 2012 po dobu 10 měsíců prázdné, bylo zvažováno jejich další využití a kdokoliv mohl předložit návrh na jejich jakékoliv přijatelné využití. Také záměr vyhlášený v dubnu 2013 byl zcela otevřený všem zájemcům, každý se mohl k tomuto záměru přihlásit a následně jej realizovat. Přestože byl zveřejněn konkrétně definovaný záměr, mohl se přihlásit i kdokoliv se zcela jiným záměrem a o využití prostoru se spolkem Kravál na větvi „soutěžit“.  Žádné jiné záměry nebyly, dokonce se neobjevil ani žádný nesouhlas s navrhovaným záměrem nebo jeho podmínkami.

 

7. Před vyhlášením záměru ani před podpisem nájemní smlouvy nebyla ani nemohla být slíbena sleva na nájemném, nutnost provedení úprav investičního charakteru nezbytných pro změnu užívání, které překročily rámec běžných oprav, byla zjištěna až v průběhu adaptace prostor. K tomu viz. výše v odpovědi k bodu 1.

 

V Praze – Suchdole, 27. 2. 2017                                      Petr Hejl, starosta městské části.

 

Váš komentář ( 1 )

  1. / OdpovědětIvan Vavřík
    KDO LŽE? paní Imlaufová nebo starosta Hejl? Každopádně lže někdo z SOS. Viz k bodu 7. pana Hejla a srovnání s vyjádřením paní Imlaufové, které zaslala Suchdolským novinám: „Návrh na využití pronajatých prostor jsme předložily radnici a ta na základě našeho projektu vypsala výběrové řízení na pronájem těchto prostor. Toho jsme se, k našemu překvapení, zúčastnily pouze my. Bylo ovšem nutné velmi investovat. MČ nemohla tyto prostory na vlastní náklady opravit, ale slíbila slevu na nájemném, ve kterém zohlední naši investici. To, že bude takto zohledněna investice do pronajatých prostor, bylo již domluveno před podpisem smlouvy. Neměly jsme v úmyslu zainvestovat majetek MČ, můžete mi říct, proč bychom to proboha měly dělat, a kdo to kdy udělal?“

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna