Pomníky kolem nás: Památník Jana Palacha v Roztokách

Jednoduchý památník navržený ateliérem Šimoník architekti připomíná tragickou událost z roku 1969, kdy se upálil student Jan Palach na protest proti netečnosti společnosti smiřující se s tehdejší politickou situací.

 

Nachází se na začátku ulice Jana Palacha, kousek za obchodem Albert. Je ztvárněn v podobě desky z předrezivělé cortenové oceli ukotvené v  „bazénku“ z vícevrstvého skla.

 

Deska představuje plamen svobody, symbolu utrpení a naděje, který šlehá z vodní hladiny, symbolu studentovy čistoty. Dvacet otvorů představuje dvacet let, které uplynuly od roku 1948.

Na stránkách ateliéru, který vyhrál soutěž vypsanou městem Roztoky, můžeme číst: Zúčastnili jsme se soutěže na památník Jana Palacha do Roztoy. A jsme velice potěšení, protože jsme ji i vyhráli 🙂
Přistoupili jsme k pomínku jako k připomínce tragického, ale zásadního bodu dlouhé dvacetileté cesty ke svobodě. Stanovili jsme si za cíl vytvořit památník SKROMNÝ, DŮSTOJNÝ, ale DRAMATICKÝ. Takový, který upoutá nikoli okázalostí, ale naopak tvarovou čistotou a odvážným materiálovým řešením.

Plamen svobody, symbol utrpení i naděje, šlehá ze skleněné vodní hladiny, symbolizující Palachovu čistotu. Dvacet otvorů symbolizuje dlouhých dvacet let, které národ potřeboval, aby vyslechl zoufalý Palachův výkřik.

Památník je umístěn ve vstupu do ulice Jana Palacha z Tyršova náměstí. Zároveň přirozeně zdůrazňuje osu velkoryse dimenzované ulice a citlivě se prolíná s jejím právě dokončeným novým řešením.

 

Z ohlasů občanské veřejnosti si lze přečíst: http://www.roztoky.com/pomnik-20170114

 

Foto: autor

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna