Ilustrační foto Ropid

Od 29. dubna posílila Praha metro i autobusy

Rada hl. m. Prahy schválila dne 4. 4. 2017 možnost realizace části požadavků městských částí na posílení provozu metra a vybraných autobusových linek. Radou schválené položky budou do provozu zaváděny postupně v dalších měsících tohoto roku a následně zejména v roce 2018. Již k termínu 29. dubna 2017 dojde v pracovních dnech k posílení provozu metra na všech třech linkách.

 

 

Na řadě městských autobusových linek budou zkráceny večerní intervaly a vybrané páteřní autobusové linky budou posíleny zejména ve špičkách. Na základě několikaměsíčního jednání se zástupci městských částí v okolí Uhříněvsi bude provedena reorganizace a posílení spojů v oblasti Uhříněveska.

 

POSÍLENÍ PROVOZU METRA

Na základě vyhodnocení komplexního přepravního průzkumu metra bude v období cca od 21:00 do 22:30 posílen provoz na všech třech linkách metra (snížení intervalu z 10 na 7,5 minuty). Současně dojde k mírnému zkrácení intervalů metra v podvečer na konci přepravních špiček (zejména na lince B). Bude zrušen speciální páteční grafikon metra, který v systému přežíval z dob brzkých odjezdů Pražanů na chalupy.

V pátek pojede nově metro stejně jako každý jiný pracovní den, tj. na všech linkách bude během pátečního odpoledne provoz posílen. V souvislosti s pokračující rekonstrukcí Vysočanské estakády bude od konce dubna v ranní špičce do cca 8:45 hodin zrušen pásmový provoz v úseku Letňany – Ládví. Poslední úprava v provozu metra spočívající v trvalém zrušení pásmového provozu na lince A v úseku Petřiny – Nemocnice Motol vyplynula z žádosti Fakultní nemocnice Motol.

 

V pracovní dny jedou všechny vlaky na lince A až do stanice NEMOCNICE MOTOL.

V ranní špičce pracovního dne jedou všechny vlaky na lince C i v úseku Ládví – LETŇANY.

Na všech linkách metra je posílen páteční provoz, je zrušen omezený páteční jízdní řád.

Na všech linkách metra jsou zkráceny intervaly v pracovní dny na konci odpolední špičky.

V období od 21 do 22:30 je celotýdenně na linkách metra zkrácen interval z 10 na 7,5 min.

Z důvodu posílení provozu metra A je linka 184 zkrácena o úsek Vypich – Hradčanská.

 

POSÍLENÍ PROVOZU AUTOBUSOVÝCH LINEK

V souvislosti s večerním posílením provozu na linkách metra a nutností zachovat návaznosti spojů, dojde ke zkrácení intervalů cca do 22:30 i na řadě autobusových linek. Celodenně budou zkráceny intervaly na linkách 119, 136 a 213, ve špičkách na lince 113, v období mezi špičkami na linkách 125 a 180 a o víkendu na lince 100 směřující ze Zličína na letiště. Na linku 118 vyjedou o víkendech a svátcích kloubové autobusy.

 

V různých obdobích prac. dnů je zkrácen interval na linkách 113, 119, 125, 136, 180 a 213.

Kvůli zajištění návazností na posílený večerní provoz metra je každý den v období od 21 do 22:30 zkrácen interval na většině autobusových linek (z 20 na 15 minut a ze 40 na 30 minut).

O víkendech je zkrácen interval na lince 100 a na linku 118 jsou nasazeny kloubové autobusy.

 

PŘEČÍSLOVÁNÍ NOČNÍCH LINEK AUTOBUSŮ

Vzhledem k tomu, že integrace autobusových linek ve Středočeském kraji velmi rychle postupuje (v regionu je vydáno cca 750 licencí na autobusové linky), číselná řada pro příměstské autobusové linky 301 – 499 je již vyčerpána, čísla od 501 výše jsou obsazena městskými nočními a školními linkami a od 601 výše příměstskými nočními linkami, bylo rozhodnuto přistoupit ke změnám číslování zejména noční dopravy v rámci PID.

 

Cílem změny číslování je sjednotit číselnou řadu pro příměstské a regionální linky od 301 do 750 (výhledově 799). Jednotná číselná řada příměstských linek má významný vztah k tarifu, signalizuje jiný druh odbavení, neplatnost SMS jízdenek a nástup předními dveřmi.

 

Noční městské autobusové linky 501-515 proto na konci dubna změní svá čísla na 901-915. Noční příměstské autobusové linky 601-610 budou nově očíslovány 951-960. Aby všechny noční linky PID začínaly stejnou číslicí, dojde také ke změně čísel nočních tramvajových linek z 51-59 na 91-99. Jednotným znakem pro noční dopravu na území Prahy a nově i v regionu tak bude namísto číslice pět číslice devět.

 

Ropid

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna